Donnerstag, 10. März 2016

Sa stranica požutjele štampe: Enver Marić rekorder među golmanima – 356 prvoligaških mečeva


Na stranicama beogradskog dnevnog lista „Sport“, 10.marta 1983. godine, objavljen je intervju sa legendom fudbala Enverom Marićem. Autor teksta je Dragan Miladinović.
Tekst donosimo u cjelosti.
Kremen sigurnosti
„Ako Veležu budem neophodan braniću do svoje trideset i devete, dakle još četiri godine…U fudbalu se živi između zvižduka i aplauza, to je i teško i lepo“
Mostar 10. marta. Nekadašnji reprezentativac Enver Marić ponovo je podsetio na svoje najlepše dane. Branio je zaista odlično. Po opštoj oceni najzaslužniji je što se u okršaju sa Hajdukom, Veležova mreža nije ni jednom zatresla, što je njegov tim osvojio bod.
– Odbranili ste tri sigurna gola…
– Pretpostavljali smo da će Hajduk nastojati da iz kontranapada postigne gol. To se, eto, i obistinilo. Imali smo međutim i sreće.
Enver Marić je po broju utakmica (356) na prvoligaškoj sceni prvi čuvar mreže, a i nijedan fudbaler Veleža u tome nije ispred njega. Za nešto viđe od mesec dana (18. april) imaće 35 godina. U čemu je tajna njegove fudbalske dugovečnosti?
– Moj recept je jednostavan. Savestan rad, redovan trening i solidan život. Fudbal je uostalom moje životno opredelenje. Volim ga i shvartam kao obavezu.
Nekadašnji trener, takođe golman, Žerko Barbarić, svojevremeno je za Marića, između ostalog, rekao: „Marić raspolaže visokim moralno-voljnim osobinama”.
– Dokle još na golu?
– Ako budem zdrav i, naravno neophodan klubu, želeo bih da branim bar do svoje 39. godine. Znači još pune četiri!
– Ima mišljenja da je, ipak, došlo vreme za povlačenje?
– Čim primim gol, traži se moja smena. Naprotiv, kad svoj posao obavim kako treba, kao naprimer protiv hajduka, svi govore da sam još uvek dobar i da je rano za oproštaj. Takav je uostalom, sport. U fudbalu se živi između zvižduka i aplauza. To je i teško i lepo.
Dragan Miladinović
….
Intervju je objavljen nakon utakmice Prve savezne lige Velež – Hajduk 0:0, odigrane 6. marta 1983. godine, na stadionu pod Bijelim Brijegom u Mostaru, pred 12.000 gledalaca. Nakon ove utakmice, Marić je za Velež branio još pune dvije sezone.
Oproštajnu utakmicu je odigrao 4. avgusta 1985. godine u utakmici protiv Partizana. Istog dana, u istoj utakmici, od dresa Rođenih oprostio se i Franjo Vladić – Kulje.
Enver Marić u dresu Veleža odigrao je preko 600 utakmica, od toga u Prvoj saveznoj ligi 439, u Bundesligi 150 utakmica, za reprezentaciju Jugoslavije 32 utakmice i za reprezentaciju svijeta i Evrope 3 puta.
Enver Marić bio je najbolji fudbaler Jugoslavije 1973. godine.
Priredio: Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen