Donnerstag, 24. März 2016

40 godina zatvora

Bivši predsjednik Republike Srpske i vrhovnom komandantu Vojske RS-a Radovan Karadžić danas je pred Haškim sudom osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora za ratne zločine počinjene na prostoru Bosne i Hercegovine.
Pretresno vijeće je utvrdilo da Karadžić nije kriv po prvoj tački optužnice,, koja ga je teretila za genocid u opštinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik.
Vijeće je utvrdilo da su u tim opštinama počinjeni zločini, ali da oni nisu imali za cilj da dovedu do djelimičnog ili potpunog uništenja, kao i da nije postojala genocidna namjera.
Karadžić je osuđen za genocid (Srebrenica) po tački 2 optužnice, za progon kao zločin protiv čovječnosti, istrebljenje kao zločin protiv čovječnosti, te ubistvo kao zločin protiv čovječnosti.
Takođe, osuđen je za ubistvo kao kršenje zakona i običaja ratovanja, deportacije kao zločin protiv čovječnosti, nehumana djela prisilnog premještanja kao zločin protiv čovječnosti, širenje terora kao kršenje zakona i običaja ratovanja, protivpravne napade na civile kao kršenje zakona i običaja ratovanja, te uzimanje talaca kao kršenje zakona i običaja ratovanja.
Karadžić se nalazio u pritvoru od 21. jula 2008. godine i ima pravo da mu vrijeme koje je proveo u pritvoru bude uračunato u izdržavanje kazne, a u pritvoru Haškog suda će ostati dok ne bude organizovan njegov transfer u državu u kojoj će izdržavati kaznu.
Sudije Howard Morrison (Velika Britanija) i Melville Baird (Trinidad i Tobago) priložili su djelimično suprotna mišljenja.
(novasloboda)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen