Mittwoch, 9. März 2016

Izložba starih fotografija iz prošlosti Hercegovine


U Galeriji Aluminij sinoć je otvorena izložba starih fotografija iz prošlosti Hercegovine, koju su zajednički organizovali galerije Martino i Aluminij.
„Ove fotografije jesu sjećanje i pogled unatrag, ali nam trebaju biti nadahnuće, odnosno osnova izgradnje bolje zajedničke budućnosti, rekao je otvarajući izložbu dr. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, izražavajući i zadovoljstvo što je Ambasada BiH u Velikoj Britaniji izrazila interes za preseljenje ove izložbe iz Mostara u London.
Posebno iznenađenje okupljeni zaljubljenika u hercegovačku prošlost bio je dolazak visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka.
„Život mogu dati, ali kamen ovaj nikad“, parafrazirao je Inzko poznate stihove, živopisno podijelivši s posjetiocima otvorenja svoje intimne sveze s Hercegovinom, posebno s Mostarom, za koga je, u osvrtu na izložene fotografije, kazao kako je u izložbom obuhvaćeno vrijeme bio grad gospode, topline i ljudskosti, koga su činili srdačni ljudi i divna zdanja dostojna zapadnoevropskih gradova, na čiju je zaštitu i obnovu javno pozvao.
Na izložbi je predstavljeno stotinjak fotografija, koje obuhvataju vrijeme mod 1880. do 1980. godine iz svih krajeva Hercegovine.
Izložba će biti otvorena do 18. marta.
(Novasloboda.ba)

Mostar danas..19 sati.
Antologja starih fotografija Hercegovna "Muzej sjećanja"
..."Dođe ptica pa i ona pije.Tu da prosto staneš i kuneš se vodom.Kao što se ponegdje kunu hljebom.I u sve mi diraj u krv,u kuću,u grob,ali mi u vodu nemoj dirati"..(Ćamil Sijarić)
Ja i moja ćerka smo prisustvovali otvorenju izložbe,bilo je super sve to vidjeti,digitalizirano,uredno,jasno a obadvoje to volimo. Ima se mnogo toga lijepog vidjeti, obuhvaćeni svi gradovi Hercegovine.,pa tko može moja preporuka.
Kako sam čuo bit će na koncu i prodaja tih slika a prihod će ići za Sabornu crkvu,gesta hvale vrijedna.

(DGK/facebook)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen