Donnerstag, 31. März 2016

Dohakali dronovima

ns lovac i plijen na novi nacin
Dronovi već idu na živce mnogima, bez obzira, radilo se o najobičnijoj zabavnoj spravi, ili o špijunaži najvećeg ranga.
Obično zujanje elisa drona i objektiv kamere u vazduhu, iznad grupe ljudi, smeta svakome. U većem dijelu svijeta ljudi to smatraju narušavanjem ličnih sloboda, ne ulazeći u to u kakvu će svrhu biti upotrijebljeni načinjeni snimci. To posebno naglašavaju promi ličnosti, jer se takve slike prodaju za debele pare.
Dronovi su već dostupni svakome, mogu se kupiti za koju stotinu eura. Međutim, njihovo korištenje može biti i opasno po život. Jedna informacija ovih dana kaže kako je pilot jednog aviona Air France, u blizini jednog aerodroma, imao skoro bliski susret sa dronom, malo je nedostajalo da se dron zabije u motor aviona. U većini zemalja su već donešena stroga pravila o načinu korištenju dronova u privatne i službene svrhe.
Ali, kako to kontrolisati? Jer, jedan dron se može podići u vazduh na bilo kojoj tački zemljine kugle.
Japanci su u tu svrhu već testirali mreže za hvatanje dronova iznad privatnih područja, dok Britanci rade na razvijanju takozvanih “smrtnih zraka”.
Holanđani su se vratili korak nazad u istoriju, i u tu svrhu ove „high-tech” ptice love pravim, za to posebno dresiranim  orlovima. A kako prva iskustva kazuju, orlovi taj zadatak  obavljaju sa velikim zadovoljstvom, visoko motivisani, jer i njih same dronovi nerviraju.
(izvor:stern)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen