Sonntag, 13. Dezember 2015

Umjetnost ili ne: Blagajnica iz samoposluge?


Slika nije posebno uzbudljiva, jedan sasvim uredan portret elegantne djevojke, koja nas iz čiste pristojnosti ne želi gledati u pči.
Vlasnik slike, jedan američki kolekcionar i jedan istoričar umjetnosti sa Oxforda su skoro ubijeđeni da je ova slika, naslikana na pergamentu, original Leonarda da Vinčija i da prikazuje svadbenu sliku grofovske kćerke Biance Sforza. Njih dvojica imaju iza sebe sigurno više marketinga nego istorije umjetnosti, jer je slika u proteklih pola milenijuma ostala neprimjećena.
Moglo bi se desiti da Leonardo nije uvijek slikao virtuozno, odustao od svoje tradicije i nacrtao sliku djevojke iz profila. Kod Leonarda se više radilo o dijalogu slike i posmatrača te razmjeni emocija putem pogleda.
Kad bi ona mogla pričati, šta bi rekla?
Sad se pojavio jedan britanski falsifikator iz zatvora, koji tvrdi da je on lično naslikao ovu sliku 1978. godina na starom materijalu, i da je na njoj predstavljena blagajnice iz samoposluge u njegovom komšiluku. I ovo može biti marketinški trik, koji ne zaostaje iza teze istoričara umjetnosti.
Falsifikator je dobio pohvalu za izvanrednu reprodukciju, ali se tu postavlja pitanje: zašto bi jedan tako nadareni falsifikator napravio jednu ovakvo dosadnu sliku. Ako je i blagajnica, zaslužila je nešto bolje.
(izvor:sdz)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen