Samstag, 12. Dezember 2015

Alternativna medicina: Diskusija oko terapije vrućim vazduhom iz košnice

zdr Behandlung-mit-Bienenluft
Pčelinji proizvodi, med, polen, propolis i pčelinji otrov, već dugo se koriste kao prirodna sredstva liječenja. Tu se najčešće govori o takozvanoj apiterapiji. Apis je grčki naziv za pčelu.
Uz ove proizvode sada bi se i vazduh iz pčelinje košnice mogao koristiti za lječenje.
Kod ove terapije, pacijent putem jedne maske udiše vazduh iz košnice, temperature između 35 i 37 stepeni. Eterična ulja, sekundarne biljne materije, i alkohol, koji se tamo nalaze, djeluju antibakterijski i smirujuće na gornje dišne puteve, tvrde iz Saveza za apiterapiju Njemačke. Zbog toga se ova terapija preporučuje pacijentima sa upalnim bolestima. Dešava se kao i u mnogim prijašnjim slučajevima alternativne medicine, terapeuti uspješno liječe nekom metodom, iako još nema naučnog dokaza za to.
Najnovija metoda liječenja zove se „topao vazduh iz košnice”. Zvuči pomalo čudno i slatko. Ova metoda bi trebala pomoći ljudima koji pate od astme i bronhitisa, inhalirajući topli vazduh kroz masku koja se stavi na nos i usta.
Zdravstvene vlasti u Türingenu, u Njemačkoj tvrde da ova metoda može biti opasna po zdravlje i život, pa su izrekle zabranu primjene ove metode. Zabrana se, prije svega, odnosi na jednog terapeuta, koji je prvi počeo da se bavi ovom metodom liječenja. Vlasti polaze od opasnosti kojoj je izložen pacijent. Vazduh iz košnice može sadržavati i materije koje mogu izazvati veća oštećenja organizma. Udisanjem vazduha iz košnice, u pluća mogu dospjeti i čestice koje izazivaju alergiju, pri čemi može doći do teže reakcije i alergijskih komplikacija kod pacijenta. Zbog toga su i donijeli odluku o zabrani korištenja ove metode.
Ovakav postupak vlasti je za Savez slobodnih tarapeuta nevjerovatan slučaj, jer ulazi duboko u struku, a metoda je poznata od davnih dana. Zbog toga je uložena žalba na odluku o zabrani, pogotovo što je obrazloženje odluke, kako kažu, dato čisto hipotetički. Prije svake primjene metode uzme se jedna detaljna anamneza pacijenta i napravi alergijski test. Ukoliko kod terapije dođe do komplikacija, na raspolaganju je uvijek kutija prve pomoći.
Na zabranu je već uložena žalba, a na Kongresu za alternativnu medicinu već je održan je niz predavanja sa odbranom ove metode.
(izvor:welt)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen