Samstag, 12. Dezember 2015

Lopta iz Berna u muzeju DFB u Dortmundu

Lopta kojom se igralo finale Svjetskog prvenstva u Švajcarskoj je sigurno najdragocjeniji eksponat u novom muzeju Njemačkog fudbalskog saveza (DFB) u Dortmundu i nalazi se u vitrini sa neprobojnim staklom.
ns lopta iz Berna
Za finale u Bernu bile su izrađene dvije lopte, od strane firme Schär, iz švajcarskog Murgentala, ali se igralo samo sa jednom. Nakon što je engleski sudija William Lang odsvirao kraj utakmice, njemački reprezentativac Werner Kohlmeyer mu je uzeo loptu iz ruku i zadržao je. Kasnije je tu loptu poklonio tadašnjem selektoru njemačke reprezentacije Seppu Herbergeru povodom 100. utakmice reprezentacije. Selektor je loptu dao igračima da se potpišu i dugo vremena je bila u njegovoj privatnoj sportskoj kolekciji, obješena na jednom konopcu za plafon u njegovoj kući. Nakon njegove smrti, u aprilu 1977. godine, sva njegova fudbalska zaoštavština prešla je u posjed DFB.
Druga lopta, napravljena za finale, koja nije korištena, nalazi se u privatnom posjedu i uskoro će se naći na aukciji. Procijenjena vrijednost joj je 54 hiljade eura. Ta lopta se nakon utakmice finala našla u posjedu tadašnjeg predsjednika fudbalskog saveza Švajcarske Ernsta Thommensa. I ta lopta je uzeta iz ruku sudije nakon što je odsvirao kraj susreta.
I na kraju napomena: U finalu SP u fudbalu 1954. godine u Švajcarskoj, tada najbolja reprezentacija svijeta Mađarska, igrala je protiv Njemačke. Nijemci su na stadionu Wankdorf u Bernu, pred 60 hiljada gledalaca pobjedili sa 3:2.
(izvor:spiegel)
Priredio: Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen