Samstag, 12. Dezember 2015

Predstavljena knjiga "Sidžil mostarskog kadije” Hivzije Hasandedića

(fotografija iz knjige "Sidžil mostarskog kadije", autora Muhameda A.  Mujića, 1987.)

Predstavljanje knjige "Sidžil mostarskog kadije” profesora Hivzije Hasandedića održano je u Centru za kulturu Mostar, povodom obilježavanja stote godišnjice njegovog rođenja.
Profesor Hasandedić se gotovo punih sedamdeset godina bavio istraživanjem prošlosti Mostara i Hercegovine, prvenstveno Osmanskog perioda. Za to vrijeme prikupio je, dešifrirao, obradio i publicirao na stotine neprocjenjivo vrijednih historijskih izvora. Uspješan istraživački rad profesora Hasandedića je rezultirao objavljivanjem preko 400 bibliotekarskih jedinica. Punu istraživačku i znanstvenu afirmaciju profesor Hasandedić je dobio dolaskom u Arhiv Grada Mostara. Zaslužan je za formiranje izuzetno vrijedne Orijentalne zbirke arhiva te stručne i naučne obrade njenih rukopisa. Njegova intelektualna ostavština pohranjena je u Muzeju Hercegovine i Arhivu HNŽ-a. Za svoj rad prof. Hasandedić je dobio mnoga priznanja, među kojima počasni doktorat Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru.
"Sidžil mostarskog kadije” peta je knjiga u obradi Hivzije Hasandedića i sadrži reproducirane forme određenih izvora koji su u originalnoj formi nestali tokom rata u BiH. Ovakva izdanja obogaćuju naša saznanja o historij Mostara i Hercegovine i različitim društvenim aspektima života.

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen