Freitag, 11. Dezember 2015

Dan kad je pao Derby County

Mostar, 11. decembar 1974.

Velež - Derby County 4:1 (2:0)



Izvještaja iz beogradskog  Sporta, napisao Mišo Marić, iz arhive Enesa Vukotića, (knjiga autora: Velež u Prvoj saveznoj ligi)


Prije tačno 41 godinu, 11. decembra 1974. u Mostaru se odigrala historijska utakmica tadašnjeg jugoslavenskog, ali i bosanskohercegovačkog fudbala.
U revanš utakmici Kupa UEFA mostarski Velež svladao je Derby County sa 4:1 i nadoknadio 1:3 iz prve utakmice, te se plasirao u četvrtfinale akmičenjanja koje se danas zove Evropska liga.
Činjenica da je Velež, koji je tada imao možda i najslavniju generaciju u svojoj historijii, prezimio u Europi dovoljno je veliko postignuće. No još je veće to što je u Mostaru pao Derby, ekipa koja je te sezone otišla do naslova prvaka Engleske. Klubovi s Otoka tih godina bili su dominantni u Europi, uostalom u drugoj polovici sedamdesetih prvaci Europe bili su redovno engleski klubovi.
Ipak, Derby County bio je nemoćan tog prohladnog popodneva, jer se igralo u 16 sati. Pun stadion pao je u euforiju već do 51. minute. Boro Primorac, Vladimir Pecelj i Franjo Kulje Vladić doveli su domaće u vodstvo 3:0, no Kevin Hector vratio je stvari na početak.
Četiri minute prije kraja Duško Bajević realizirao je jedanaesterac i odveo Velež u četvrtfinale, a cijeli Mostar u delirij.
Za Velež su u toj utakmici igrali Mrgan, Meter, Hadžiabdić, Čolić, Primorac, Pecelj, Topić, Halilhodžić, Bajević, Vladić, Vukoje, a vodio ih je veliki Sulejman Rebac. Za Derby su igrali Boulton, Webster, Tomas, Rioch, Daniel, Toid, Newton, Gemmil, Bourne, Hector, Lee. S klupe ih je predvodio Škot David Mac Kay.

PS: Delirij u koji je tada upao Mostar, drži još uvjek, sjećanja na nekadašnji Velež ne blijede i dolaze kao mehlem na ranu, u ove teške i turobne Veležove dane.

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen