Mittwoch, 30. Dezember 2015

Nakon pokušaja prelaska autom preko Starog mosta (2)


Nakon skandala u Mostaru: Osmanović upozorio na obavezu poštovanja spomenika pod zaštitom UNESCO-a

Ministar civilnih poslova BiH i predsjednik Državne komisije za UNESCO Adil Osmanović oštro je osudio neodgovorno ponašanje vozača, koji je automobilom pokušao preći preko Starog mosta u Mostaru, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.
Osmanović je upozorio na obaveze koje proizilaze iz Odluke o proglašenju Stare jezgre i Starog mosta u Mostaru nacionalnim spomenikom i spomenikom svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a.
Podsjetio je da je Stari most jedna od najpoznatijih građevina iz Bosne i Hercegovine u svijetu, te da ima nemjerljiv značaj kako u kulturno istorijskom smislu, tako i u turističkoj ponudi Bosne i Hercegovine.
„Pozivam sve nadležne institucije da u okviru svojih nadležnosti učine maksimum kako bi se spriječili događaji poput ovog u Mostaru. Očuvanje spomenika kulture zajednička je obaveza svih u Bosni i Hercegovini“, rekao je Osmanović.
Ove godine obilježeno je deset godina od upisa Stare jezgre i Starog mosta u Mostaru na Listu svjetske baštine UNESCO-a. Desetogodišnjica upisa obilježena pod pokroviteljstvom generalne direktorice UNESCO-a Irine Bokove, što govori o značaju ovog spomenika za svjetsku baštinu.
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen