Freitag, 4. Dezember 2015

Stari kameni most u Kini






Kameni most, koji po svom izgledu veoma liči Starom mostu u Mostaru, izgrađen je u mjestu Mianyang u južnoj provinciji Sichuan u Kini. Most nije kopija Starog mosta u Mostaru, kako bi se to moglo na prvi pogled zaključiti, i kako se zadnjih godina u Kini prave slične kopije svega i svačega u svijetu.
Most je napravljen 1799. godine u vrijeme dinastije Qing, koja je vladala Kinom od 1644. do1911. godine, a uz sami most podignut je budistički hram.
Uz ovaj most se u Kini veže jedna tradicija. Polovinom marta svake godine, na ovom mostu se održava svečanost dočeka proljeća, uz nekoliko stotina hiljada hodočasnika, koji prelaze most, vjerujući da će im taj čin pomoći da izbjegnu nevolje i bolesti, a njihovoj porodici donijeti sreću i otjerati zle duhove. Hodočašće se obavlja prelaskom preko mosta, pri čemu se sa mosta bacaju stari dijelovi odjeće i kovani novac. Ceremonija traje puna tri dana i tri noći, uz tradicionalne kineske plesove i vatromet.
Most je veoma omiljeni cilj posjete velikog broja Kineza, tokom čitave godine. Kamene ploče na mostu, koji služi isključivo za pješački saobraćaj, tokom vremena su se toliko uglačale pa se prelazak mora obavljati uz veliku pažnju. U vrijeme ceremonije, red na mostu održavaju policajci, postrojeni jedan do drugog, a i sami hodočasnici prelazak obavljaju korak po korak, stisnuti jedan uz drugog.
U velikom zemljotresu, koji je 2008. godine zadesio ovaj dio Kine, most je bio oštećen i zatvoren za prelazak pune tri godine, koliko je trajala obnova i sanacija mosta. Nakon obnove, nastavljeno je sa tradicijom, a na ovu godišnju svečanost dođe i do 200 hiljada hodočasnika.
(izvor:ecns)


Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen