Montag, 28. Dezember 2015

Neobične pojave: Ulice Rima ovih dana prljaju ogromna jata čvoraka



Rim se ovih dana nalazi pod invazijom ptica čvoraka, koje pri tome stvaraju i „padavine“, zbog čega stanovnici Rima razapinju kišobrane, iako u stvari ne pada prava kiša.
Iznad vječnog grada ovog decembru je svaki dan sijalo sunce. Umjesto prave kiše, pada kiša ptičijeg izmeta, i to ne u malim količinama. Milioni čvoraka prekrili su nebo iznad Rima, leteći u odvažnim formacijama, spuštajući se prema zemlji, pri čemu se prazne. Na odjeći prolaznika stvaraju se prljave fleke, a parkirani automobili bivaju ulijepljeni do neprepoznatljivosti. A kad je proteklog četvrtka palo nekoliko kapi prave kiše, situacija je postala kritična. Putevi uzduž rijeke Tibera, sa obe strane postali su toliko klizavi, da je jedna dionica zbog opasnosti po život morala biti blokirana.
Ptice se ne predaju, ne napuštaju ovo područje, a vlasti traže načina kako da ih otjeraju.
Korišteni su megafoni, kojima su imitirani glasovi ptica grabljivica. Međutim, u okruženju nema nikakvih ptica grabljivica, pa se čvorci i ne obaziru na takve zvukove. Po svoj prilici, jata čvoraka su ovdje našli idealno zimsko stanište i najvjerovatnije tu će ostati do kraja zime.
A prema biološkim nagonima, trebale su već odavno preletjeti ovo područje i odletjeti dalje prema jugu, u područja sjeverozapadne Afrike, i tamo ostati do proljeća.
Po svoj prilici, krivac za ovu pojavu je promjena klime.
(izvor:express)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen