Freitag, 25. Dezember 2015

Deset najzdravijih


Deset najzdravijih prehrambenih artikala koje trebate redovno konzumirati

Sve tako zdravo i sve iz vlastite bašče, u najbližoj okolini, osim avokada, ali njega možemo zamjeniti nečim sličnim,bližim,, što nam je nadohvat ruke…

(objavljeno na portalu: klix.ba)

Katering kompanija iz Birminghama Plyvine Catering otkrila je 10 najzdravijih prehrambenih artikala na planeti koji u sebi sadrže vitamine, minerale i hranjive tvari. Nisu skupe i ima ih skoro svaka obična kuhinja.

Limun
Sam limun ima više od 100 posto dnevnog unosa vitamina C što kontrolira nivo holesterola i jača kosti. Sastojci limuna sprječavaju rast ćelija raka i liječi upale.
Brokule
Polovica stabljike brokule sadrži više od 100 posto dnevnog unosa vitamina K i blizu 200 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C. Jačaju kosti i uništavaju ćelije raka.
Tamna čokolada
Samo jedna kockica čokolade dnevno smanjuje pritisak. Kakao je bogat antioksidansima i flavonoidima koji smanjuju holesterol.
Krompir
Jedan crveni krompir ima 66 mikrograma folata folne kiselina koja obnavlja ćelije, a istu količinu sadrži šolja špinata ili brokula. Krompir jača imunitet zbog vitamina A i dobar je u borbi protiv raka.
Losos
Izvrstan je izvor Omega-3 masne kiseline koje smanjuju rizik od depresije, srčanih bolesti i raka. Oko 80 grama lososa sadrži blizu 50 posto dnevne doze niacina koji obnavlja ćelije i čuva vas od Alzheimera i demencije.
Orasi
I oni također sadrže Omega-3 masnu kiselinu koja je dobra i za kožu, a posebno štiti od lošeg utjecaja sunčevog zračenja.
Avokado
Provedene studije pokazuju da avokado smanjuje holesterol za 22 posto.
Jedan avokado sadrži više od pola vlakana i 40 posto folate koju trebamo dnevno što smanjuje rizik od srčanih bolesti.
Bijeli luk
Snažan antibiotik koji se bori protiv svih bolesti, bori se protiv bakterija, a pogotovo je dobar za E coli. Također, smanjuje pritisak i holesterol.
Špinat
Sadrži lutein i zeaksantin koji podižu imunitet, a posebno su dobri za zdravlje očiju. Posljednja istraživanja pokazala su da je špinat najefektniji u ubijanju ćelija raka.
Grah, mahune i leća
Konzumiranjem ovih obroka četiri puta sedmično smanjujete rizik od srčanih bolesti za 22 posto, kao i rizik od raka dojke.


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen