Donnerstag, 3. Dezember 2015

Novo mostarsko boksersko čudo


Elvir Šendro je tek napunio dvadeset godina. Bez sumnje je talenat. A da li će od njega išta biti, zavisi od mnogih faktora. U prvom redu od finansijskih sredstava. Nadamo se da će neko prepoznati potencijal i omogućiti momku da krene uzlaznom linijom. Mostar već odavno ima jednog Adnana Ćatića, (Felixa Stirma) u svjetskom vrhu, pa Damira Belju, koji krči svoj put na najbolji mogući način. Mostar je bio, a kako se čini i ostao riznica i rasadnik bokserskih talenata. Želimo da se njima priključi i Elvir Šendro, i nadamo se da ćemo o njemu još čuti.



(Tekst koji slijedi je objavljen na portalu faktor.ba)


Novo mostarsko boksersko čudo: Elviru Šendri samo finansije spriječile nastup na Olimpijadi

I dok nema skoro nikakvu pomoć okruženja što se finansija tiče, barem ima nešto što nemaju njegovi protivnici - podršku kolega. I to kolega koji su u boksu izgradili ime
Mostar je oduvijek bio poznat po svemu drugom kad je sport u pitanju, prije svega po fudbalu, ali i košarci, s obzirom na to da mnogi talenti vode porijeklo iz grada na Neretvi. No, posljednjih godina Mostar je počeo davati više nego uspješne boksere.
Tek na početku
Najuspješniji među njima je, svakako, “bombarder s Neretve” Damir Beljo, a solidnu profi karijeru počeo je i Emil Markić, koji je doživio samo jedan poraz u 21 profesionalnom meču. Međutim, vrlo skoro Mostar i Bosna i Hercegovina mogli bi dobiti još jednog bokserskog šampiona. Tačnije, već ga ima.
Elvir Šendro, 20-godišnji juniorski prvak u teškoj kategoriji, postao je seniorski prvak BiH u prvom pokušaju. Ovaj Mostarac, rođen na kraju rata 1995. godine, osvajao je brojne turnire u zemlji i inostranstvu. Za njega kažu da je jedan od najperspektivnijih boksera u našoj zemlji i ako evropski prvak Beljo kaže da ima sve preduslove da postane vrhunski bokser, onda mu treba vjerovati.
Ipak, Šendro još ne razmišlja o profesionalnoj karijeri, jer iako je već peterostruki prvak države u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji, praktično je još tek na početku.
– Imamo još puno toga za napraviti u amaterskom, odnosno olimpijskom boksu. Tek sam uplovio u seniorske vode, imam nastupe u Premijer ligi, čekaju me takmičenja… Zasad o profi karijeri ne razmišljam, kaže za Faktor mladi Šendro, dodavši kako nije baš tako lagan prelaz iz amatera u profesionalce.
– Odlazak u profesionalce je rizičan potez. Ako jednom uđeš nema povratka u amatere, a tamo je jako teško uspjeti ako nemaš nekog jakog iza sebe. Ako nađem organizaciju koja će stajati iza mene vjerovatno ću preći. Ali, to jedino ako nađem vani. Kod nas se teško možeš probiti – rekao je Šendro.
Koliko je teško kod nas uspjeti govori i njegov primjer. Naime, Šendro je htio nastupiti na olimpijskim kvalifikacijama za Rio de Janeiro, ali nije dobio ni priliku jer nije bilo novca. Šendro je sam pokušao doći do sredstava, obraćao se institucijama, sponzorima, ali sluha nije bilo.
Nedostatak sredstava
– Baviti se boksom kod nas je skup sport, jer sve moraš sam plaćati. Ni Savez nema para, pa zbog toga nisam mogao na olimpijske kvalifikacije jer nije bilo sredstava. Ne mogu reći da bih izborio Olimpijske igre, ali bih barem pokušao. Šteta, jer propala je šansa da se dokazujem među svjetskim borcima, da skupljam bodove, iskustvo… Ako ništa, ostaju mi OI 2020. i one su moje, kroz smijeh nam je rekao Šendro, član BK Mostar.
I dok nema skoro nikakvu pomoć okruženja što se finansija tiče, barem ima nešto što nemaju njegovi protivnici – podršku kolega. I to kolega koji su u boksu izgradili ime.
– Damir Beljo puno pomaže, savjetima i podrškom. Treniram s Emilom Markićem, bokserima iz mog kluba. Podrške prijatelja ne fali, zaključio je mladi bokser.
Ima sve potrebno, a još je i ljevak
Mostarski bokser Damir Beljo smatra da njegov mlađi sugrađanin može postati jedan od najboljih teškaša kojeg je Bosna i Hercegovina ikada dala.
– Veliki je potencijal i ogroman talent. Ima sve preduslove da postane odličan bokser. Što je još važnije, super je dečko, a kada je takva osoba onda se nadam da će mu i Bog pomoći da dogura jako daleko. Od mene ima ogromnu podršku, kaže za Faktor Beljo, te ističe jednu posebnu prednost koju Šendro ima u odnosu na protivnike:
– Njegova je prednost što je ljevak, a od takvih je teško braniti se.

(Igor Marinović/Faktor.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen