Freitag, 14. März 2014

Skoro nemoguć podvig

Ekstremni sport

Skoro nemoguć podvig

David Lama (23), Austrijanac, porijeklom sa Tibeta, napravio je podvig koji je do sada smatran nemogućim. Golim rukama, bez dodatne opreme, ispeo se Cerro Torre, najviši vrh Južne Amerike. Planinski vrh visok je 3.128 metara, a sami uspon do vrha ide okomitom stijenom, visokom 1.500 metara.
 
 
 
Cerro Torre je najjužniji vrh Južne Amerike, nalazi se u Patagoniji, u Argentini, najljepši je planinski vrh na svijetu, ali ujedno i najteži. To je jedna granitna stijena koja svojim jednim dijelom ide potpuno okomito, 1500 metara u vis. Vrh je prvi put, sa punom opremom, osvojen 1959. godine, u što se sumnja i danas, a 1974. godine priznato je prvo zvanično osvajanje vrha. Mnogi slobodni penjači do sada su se nalazili u njenom podnožju, pokušavali uspon bez dodatne opreme, ali su odustajali.


David Lama, već prepoznatljiv po prezimenu, porijeklom je sa Tibeta. Rođen u Austriji prije 23 godine, a od djetinjstva je pokazao svoje umijeće u sportskom penjanju po okomitim stijenama. S 15 godina postao je najmlađi pobjednik Svjetskog penjačkog kupa. Međutim, on se stalno nalazi u novim izazovima, i njegova sportska strast postalo je slobodno penjanje po planinskim vrhovima, bez dodatne opreme. Ka vrhu Cerro Tore upućivao se dva puta do sada i oba puta se vraćao, osjećajući kako nije bio spreman za taj podvig.



Nakon sadašnjeg uspona, David kaže da su mu osjećaji pomiješani. Sretan je da je, konačno, uspio osvojiti ovaj vrh, ali i ne baš puno sretan, jer je projekat, kojim se bavio zadnjih nekoliko godina sada priveden kraju, i sve to je sada prošlost.
„Kad sam se nakon uspona vratio u bazu na dnu planine, i pogledao vrhove lijevo i desno od Cerro Tore, postalo mi je jasno da na svijetu ima još bezbroj planinskih vrhova, i životnih ciljeva“, izjavio je Lama.



Naredni cilj je već izabrao: vrh Masherbrum, na Karaokum planinskom vijencu, u Centralnoj Aziji. Tamo postoji jedna okomita stijena visoka 3.500 metara, a sam vrh nalazi se na 7.821 metar.
Pa nek’ je sa srećom.

Smail Špago
 
 
NovaSloboda.ba
 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen