Donnerstag, 20. März 2014

Mostar nekad i sad - Krankasa

Mostar nekad i sad

Zgrada HKD Napredak i Krankasa

Novoosnovanom domu za đake (konviktu) dato je ime „Kralj Petar Svačić”, međutim prvobitna namjena ovoga zdanja je bila društveni dom (kasnije Zakladni dom) Hrvatskog potpornog društva Napredak u Mostaru.

Odluka o izgradnji društvenog doma donesena je na skupštini od 9. oktobra 1904. godine, a već 4. juna 1905. godine za tu namjenu se kupuje zemljište u Liska ulici. Uza sve poteškoće, kuća je, ipak, dovršena 1906. godine. U septembru 1919. godine zbog velikog priliva seoske djece na školovanje i potrebe njihova smještaja, hitnosu se morala isprazniti dva stana u „Zakladnom Domu”. Od tada se Zakladni dom postupno pretvara u konvikt. Zbog nedostatka adekvatnog smještaja za veliki broj đaka iz okolnih mjesta, „Dom” se 1926. godine adaptira i nadograđuje još jedan sprat. Već početkom školske godine 1927./1928. mogle su se koristiti sve prostorije. U njemu je od početka rada bilo smješteno više od 1.350 učenika. Napredak je imao svoju arhivu, biblioteku, čitaonicu i savremene učionice, te svoj vrt i farmu, kao i sve što je potrebno za normalan život učenika. Konvikt je radio bez prekida sve do 1942. godine.

Preko puta ove zgrade, jedan od velikana hrvatske moderne arhitekture Drago Ibler je 1930. godine projektovao građevinu, a njena izvorna namjena bila je Okružni ured socijalnog (zdravstvenog) osiguranje radnika. Zgrada se sastoji iz dva dijela, jedan paralelan s Bulevarom, dok drugi dotiče Liska ulicu, a posebnu ljepotu mu daje lučni dio. Mostarci mu odmah pojednostavljuju ime u Krankasa – od njem. Krankenkasse – zdravstveno osiguranje.

Nakon Drugoga svjetskog rata, ova zgrada je prenamijenjena u Dom zdravlja. Ubrzo nakon toga i zgrada Napretka je nacionalizovana i prenamijenjena za iste potrebe. Međutim, ime Krankasa je ostalo, čak mu je i značenje postalo sinonim za Dom zdravlja.

Dom zdravlja je bio u funkciji sve do ratnih djelovanja 1992. godine Inače Iblerov projekat je proglašen spomenikom kulture.
Priredili: Ismail Braco Čampara/Tibor Vrančić/Smail Špago
 
 
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen