Dienstag, 25. März 2014

Iz starog Mostara - Carina nekad i sad

Nepoznati detalj?






Kopajući po foto arhivama, ponekad izroni po neka stara slika, koja prikazuje detalje kojih više nema, i teško se za bilo šta zakačiti, pa tačno odrediti gdje je slika napravljena. Pogotovo ako je slika napravljena, recimo, skoro prije pola vijaka, a ponekad i starija. Tako se desilo i sa jednom slikom, za koju je uz dosta truda ustanovljeno da je uslikana u Srednjoj ulici na Carini. Detalja sa slike se može sjetiti samo neko ko je tu živio, ko je tu boravio i prolazio svakodnevno, iako je i to često vrlo teško, jer upravo oni, koji su tu svakodnevno, vremenom postaju “slijepi” za detalje, koje opet neko drugi odmah primjećuje.
U prilogu je prvo slika, koju je iz arhive iskopao Deni Behram.
A onda sslijedi nekoliko slika. Poređenja sa nekim detaljima koji se još danas mogu vidjeti, a onda zaroniti, duboko u memoriju i probati se prisjetiti detalja kojih više nema.  Prvo smo kontali da bi mogla biti glavna ulica, tamo od raskršća sa Brkićevom, odnosno od Razvitka na sjever, a onda su neki detalji ukazali da je ipak Srednja ulica. Detalj, koji je zapažen, bio je vrh munare džamije, koja je porušena iza WWII, a nalazila se na mjestu gdje je kasnije bila samoposluga na Carini, odnosno danas hitna.



To je riješeno, ali je ostao jedan detalj?
Iznad kapije kuće, odmah sa lijeve strane na slici, vidi se detalj, koji do sada niko nije znao objasniti. Neko je postavio, ugradio, reljef Starog mosta na vanjskom avlijskom zidu, odmah iznad kapije. Ko? O čemu se radi? Za raju rođenu iza polovine prošlog vijeka, nedokučivo.




Ko se još meže sjetiti ovog detalja. Ili barem, čija je bila ova kapija? Možda se iza toga krije današnjoj raji neka nepoznata, interesantna priča.

U prilogu nekoliko poređenja staro novo sa Carine, nekad i sad...



( rješenje stare slike daju jos očuvane kuće koje se vide desno iza žute table...)

 (a najprije smo mislili da je ova kapija na Glavnoj ulici, preko puta parkinga...)





Lijep pozdrav

Deni/Smajo/Tibor/Braco

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen