Montag, 31. März 2014

Nepoznata BiH – Vodopad Bliha




Vodopad Bliha, poznat još i kao Blihin skok, nalazi se između sela Fajtovci i Kamengrada, 14 km od središta opštine Sanski Most.
Na rijeci Blihi, lijevoj pritoci Sane, nalazi se Blihin skok, veličanstveni vodopad visine 72 m. Poseban je fenomen da iz tako male rječice nastaje tako visok vodopad, najviši u slivu rijeke Une i formira malo jezerce. Smješten je 14 km od Sanskog Mosta u naselju Fajtovci, a prilazni putevi i staza do vodopada su dobro uređeni jer se vodopad želi učiniti što pristupačnijim za posjetioce. Ono što zapravo i privlači posjetioce je rekreativni vid boravka i jedinstvena ljepota nedirnutog krajolika koji osvaja svojom prirodnom raznolikošću i skladnošću oblika i boja u bilo kojem razdoblju godine.
Lokalitet Blihinog skoka predstavlja omiljenu izletničku destinaciju lokalnog stanovništva, ali i ribolovaca. Naime, odmah ispod vodopada čest su prizor brojni ribari koji se nadaju ulovu pastrmke ili klena, najzastupljenijih ribljih vrsta ovdje. U ljetnim mjesecima u ovaj vodotok uđe veliki broj škobalja na mrijest. Vodopad je stavljen i pod zaštitu države kao spomenik prirode.

Geomorfološki je spomenik prirode.

Uz izvor Zdenu gdje možete pojesti izvrsnu pastrmku, pored samog ribogojilišta, vodopad Blihe svakako treba vidjeti, jer se tek tako može spoznati koliko i kakve ima Bosne i Hercegovine, i da je uopšte ne poznajemo.



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen