Montag, 31. März 2014

Klub Boemi Mostar



Sat za planetu Zemlju

Objavljeno od tacno.net dana Ožujak 30, 2014 u Ekologija, Kultura, Mostar


Prigodnim programom Klub Boemi iz Mostara priključio se najvećoj globalnoj volonterskoj akciji na svijetu pod nazivom Sat za planetu Zemlju, koju osmu godin .u organizuje Svjetska organizacija za zaštitu planete-WWF.

Piše: Zlatko Serdarević

Program je počeo stihovima slikarice i poetese Marele Jakovljević  a potom se posjetiocima obratio Ismet Gaga Šemrd, idejni pokretač Kluba Boemi koji je kazao:

Nama je velika čast što nam je već drugu godinu pružena šansa da damo prilog ovoj akciji i mi smo pripremili prigodnu izložbu likovnih radova mostarskih umjetnika. Godi nam kad se ime Mostara nalazi uz svjetske turističke destinacije kao što su Opera u Sidneju, Bakingemska palata u Engleskoj i Ajfelova kula u Francuskoj gdje su takođe priređeni programi i ugašena svijetla kao simboličan znak opomene za prekomjerno trošenje zemljinih resursa potrebi za uspostavom energetske efikasnosti.

Novinar i publicista Šemsudin Zlatko Serdarević je istakao važnost ovog događaja ne samo u lokalnim nego i u svjetskim okvirima.

Evidentno je da čovjek neprirodno iskorištava prirodne resurse time sječe granu na kojoj sjedi. Isto tako je poznato da dolazi do štetnih klimatskih promjena zbog negativnog čovjekovog uticaja na zemlju razvojem savremenih tehnologija, ne vodeći pri tom računa o enormnom zagađivanju atmosfere. Članovi Kluba Boema se pridružuju akciji u kojoj učestvuje dvije milijarde ljudi iz 135 zemalja svijeta. Umjesto da se naučni potencijal podredi čuvanjeu Zemlje i njenih prirodnih datosti, bez kojih je život nemoguć, svjesni smo pokušaja njene potpune vladavine nad prirodom, i mi dižemo glas protiv takvog odnosa, akcentirao je Serdarević u svom govoru.

U prostorijama Boema priređena je izložba likovnih radova o temi priroda.
Učešće su uzeli: Alica Jakirović, akad. slikar Danilo Pravica, akad. kipar Florijan Mićković, akad. slikar Vladimir Mićković, Marela Jakovljević, Jagoda Serdarević, Vojimir Borovina, Dragan Pločo Janičić, Sead Vladović, Zlatko Serdarević (fotografija), Ramiz Pandur, Ćamil Topuz (fotografija) i Jakub Hadžić (fotografija).

Za ovu priliku ugašena su svijetla u trajanju od jedan sat a druženje je proteklo uz svijetlost svijeća koje su donirali predstavnici WWF.
--


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen