Montag, 10. März 2014

Hodanjem do zdravlja




…gradivo za ponavljanje…

Ne zaboravite da što više šetate u prirodi, jer hodanje donosi brojne dobrobiti za zdravlje.
Želite li da živite duže? Od danas započnite s redovnim hodanjem. Stručnjaci su po pitanju hodanja saglasni – to je jedna od ključnih aktivnosti u održavanju dobrog zdravlja.
Ujedno se radi i o najjeftinijem načinu telesne aktivnosti. Za šetnju su vam dovoljne samo udobne patike. Stručnjaci kažu da već nakon 30 minuta hoda umerenom brzinom dolazi do značajnog poboljšanja ukupnog zdravstvenog stanja organizma. Dnevnih 30 minuta možete da podelite u nekoliko manjih navrata hodanja – rezultat će biti isti.
Stoga, koristite stepenice umesto lifta, izađite iz javnog prevoza stanicu ranije ili auto parkirajte par stotina metara od posla te na taj način iskoristite svoju priliku za hodanje. Najbolje je ako možete da pronađete vreme za šetnje u prirodi. Razgledajući prekrasni krajolik i udišući sveži vazduh, odmorićete dušu i telo.
Kad uđete u svakodnevni ritam 30-minutnog hodanja, polako povećavajte vreme hodanja. Redovnih 30 minuta hoda produžuje život. Hodanje umerenim tempom u trajanju od 30 minuta na dan produžuje život i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ne samo to – hodanje štiti od stresa, pozitivno utiče na višak kilograma i poboljšava ukupno raspoloženje.

Zdravstvene prednosti hodanja su brojne:
- smanjuje rizik od bolesti srca i infarkta,
- poboljšava kvalitet sna,
- smanjuje rizik od visokog pritiska i dijabetesa,
- štiti od depresije,
- smanjuje opasnost od preloma u starijem dobu,
- pomaže u borbi protiv stresa,
- smanjuje rizik od raka dojke i creva,
- poboljšava raspoloženje,
- podstiče mršavljenje,
- pozitivno utiče na zglobove i smanjuje bol uzrokovanu artritisom.

Prema studiji objavljenoj u časopisu „Archives of Internal Medicine”, bez obzira radi li se o polaganom, umerenom ili brzom tempu, hodanje značajno utiče na ukupno stanje organizma.
Doktor Glen E. Dankan sa Univerziteta Vašington tvrdi da „kod osoba koje redovno hodaju dolazi do značajnog poboljšanja zdravlja kardiovaskularnog i respiratornog sistema”.
Kako pravilno hodati?
Hodanje je telesna aktivnost. Potrebno je ispravno izvoditi pokrete kako bi se smanjio rizik od povreda. Naime, u hodanju učestvuje više od 200 kostiju i svih 600 mišića koje čine naš mišićni sistem. Kad hodate leđa držite uspravno, glavu visoko, ramena vam moraju biti opuštena, zadnjica prema unutra, a stopala paralelna jedno s drugim. Držite ruke lagano savijene u laktovima i pomerajte ih u ritmu sa suprotnom nogom.
Neka i disanje bude usklađeno s hodanjem: zavisno od brzine hoda, prilagodite i brzinu disanja. Hodajte tako da najpre spuštate petu na tlo, a tek potom ostatak stopala. Pazite da ne pravite uobičajene greške u hodanju: gledanje u tlo, opuštanje trbušnih mišića, neprilagođena dužina koraka, nagle izmene ritma hodanja i hodanje bez podizanja stopala od poda.
Dok hodate gledajte 3-4 metra ispred sebe, na taj ćete način osigurati da su vam leđa i vrat poravnani. Tokom hoda zategnite trbušne mišiće – time dajete potporu kični i poboljšavate držanje. Pazite da obučete komotnu odeću i udobne patike (obavezno imajte čarape).
Tokom hodanja nemojte da pušite. Uvek imajte uz sebe flašicu sveže vode koju ćete piti u više manjih gutljaja. Izdvojte svakodnevno 30 minuta za hodanje i telo će vam zahvaliti na tome!


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen