Mittwoch, 19. März 2014

Odstrel opasnih ajkula

Australija

Dozvoljen odstrel opasnih ajkula

Australijska vlada je nedavno donijela još jednu diskutabilnu odluku, po kojoj se dozvoljava odstrel ajkula opasnih po živote plivača, surfera i ronilaca.

Prije nekoliko mjeseci iz Australije su stizale vijesti kako je tamnošnja vlada dozvolila odstrel podivljalih konja, koji su pravili štetu, uništavajući obradivo zemljište i usjeve farmera. Sada sa iste strane stižu informacije, kako je tamnošnja vlada dozvolila odstrel ajklula opasnih po živote kupača, surfere i ronilaca na plažama duž obala ovog kontinanta.


Ova odluka vlade već je podijelila zemlju. Jedni su za, drugi protiv. A činjenica je da su ajkule u zadnjih godinu dana u samoj blizini obale ubile sedam ljudi. Nigdje na svijetu u posljednje vrijeme nije bilo toliko smrtnih stradanja zbog napada ajkula kao na plažama zapadne Australije. Ljudi već nerado odlaze na plaže, promet u turizmu opada.
U decembru, nakon posljednjeg napada na jednoga jahača talasa, sa smrtnim posljedicama, premijer Colin Barnett krenuo je u ofanzivu. On je želio pokazati da i vlada ima oštre zube. Kako su tom prilkom iz vlade rekli, ubuduće neće više biti straha od ajklula na plažama, samo čovjek mora biti gospodar okeana, i u njemu se osjećati sigurno. A upravo to je ono što žele svi ljudi.



Naredba za odstjel međutim, podijelila je stanovništvo. Jedni podržavaju odluku vlade, a drugi su zaprepašteni. U međuvremenu, obalom već kruže tri helikptera, prateći pojave i kretanje morskih nemani. Ukoliko se neka ajkula pokaže kao stvarna opasnost po ljude, biće proganjana i odstrijeljena. Međutim, to je lakše reći nego učiniti. Desi se da se kodira položaj neke ajkule, dok se nalazi još daleko od obale, a pouzdano ne može utvrditi kuda će se uputiti. A plivača i surfera ima posvuda. Tada se u potragu uključuju helikopteri. Kad se utvrdi položaj i pravac kretanja ajklule, postavlja se pitanje procjene da li će neka ajkula stvarno postati opasnost po ljude i ko će tu odluku donijeti. Ta pitanja pred vladu postavljaju organizacije za zaštitu životinja, i zbog toga su organizovale čitav niz protesta. Veliki protest aktivista ovih organizovan je na plažama Pertha, u kome, inače, živi i veliki broj naših ljudi. Proteste je izazvao slučaj, kad je jedna tigar ajkula bila uhvaćena, još živa uz brod dovučena do obale, i tek tada bila odstrijeljena sa četiri pucnja.
Prva žalba protiv odluke vlade o odstjelu ajkula, već je odbijena na sudu. Protesti se nastavljaju.
Priredio: Smail Špago
 
 
NovaSloboda.ba
 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen