Dienstag, 25. März 2014

Fudbalska Evropa u groznici

Engleska kuha, u Njemačkoj vrije

Manchester derby i Revier derby



Najžešći derbiji na svijetu

Na fudbalskoj sceni Evrope, nakon 259. El Clasica, na redu su dva nova susreta divova. U Bundesligi, na megdan izlaze Borussia Dormtund i Shalke 04, a u  Premier ligi se igra čuveni Manchester derby.



Utorak večer će ljubiteljima fudbala širom Evrope donijeti nova uzbuđenja. U Bundesligi, na stadionu Signal Iduna Park u Dortmudu, pred više od 80 hiljada gledalaca, po 144. put će se sudariti Borussia i Shalke 04, u borbi za najboljeg, iza Bayern Münchena. U Engleskoj, na Old Trafordu igra se 167. po redu Manchester derbi. United dočekuje City.

Ovo su samo dva, od desetina drugih, najvrućih, najžešćih fudbalskih derbija na svijetu. Ukratko, evo zanimljivosti sa nekih od tih susreta.



U loncu već vrije: Borussia – Shalke 04 - Revier derby
Zemlja: Njemačka, Rurska oblast, ili Pott, kako tamo nazivaju tu oblast. Ali Pott je u ovom slučaju lonac, kotao, grotlo, u kome vrije danima prije derbija. Rivalitet između dva susjedna grada prenešen je i na fudbal. Sve je počelo 1947. godine, kada je Borussia, nakon dugogodišnje nadmoći komšija iz Gelsenkirchena, konačno uspjela dobiti finalnu utakmicu prvenstva Westfalena. Iz utakmica ova dva rivala pamte se dva detalja. Jedan pas redar je 1969. godine, na terenu, ujeo za stražnjicu igrača Shalkea, Friedela Rauscha. Nakon toga je donešena odluka da službeni psi na terenu moraju imati zaštitnu rešetku. Izjednačujući gol za 2:2, u derbiju 1997. godine, nakon jednog kornera, glavom je postigao golman Shalkea Jens Lehmann.



Manchester derby:  Manchester United - Manchester City
Zemlja: Engleska. Rivalitet: komšijski
Prvi derby odigran je 1881. godine, City igra na stadionu Etihad, a United na Old Trafordu. Ova dva tima bilježe najveći broj gledalaca u istoriji engleskog fudbala. City je na jednoj utakmici 1934. godine gledalo 84.569 gledalaca, a United 1948. godine 83.260 gledalaca. Ova dva kluba bilježe i maksimalne prihode. 2012. godine City je imao prihode od 231 milion funti, a United 320 milona, što je čevrtina primanja svih 20 klubova iz Premier lige.Broj odigranih susreta je 166, United dobio 69, City 47, uz 50 nerješenih. Zbog ispadanja u drugu ligu oba tima, derby je izostajao nekoliko godina. Nakon dugo godina, United se nalazi u zaostatku 12 bodova iza Cityja.



Fla Flu derby: Flamengo – Fluminense
Zemlja: Brazil. Rivalitet: gradski
U ovom derbyju susreću se Flamengo i Flumminese, dva velika kluba iz Rio de Janeira. Do sada su se susreli skoro 400 puta. U decembru 1963. godine derby, na Maracana stadionu u Riju, gledalo je nevjerovatnih 200 hiljada gledalaca. Svjetski rekord!



El Superclásico: River Plate – Boca juniors
Zemlja: Argentina. Rivalitet: Najopasnijih duel na svijetu. Milioneri, Riversi protiv Boce. Nakon derbyja 1994. godine dvojica navijača River Olete su ubijeni u naručenom ubistvu. 1974. godine poginula su 74 navijača prilikom jedne masovne panika na i nakon utakmice. Ostalo je u legendi: Diego Maradona je 25. oktobra 1997 godine za njegovu Bocu odigrao oproštajni Superclasico i pobjedio sa 2:1.

Duel u gradu Beatlesa: Liverpool – Everton
Zemlja: Engleska. Rivalitet: Dva stadiona u istom gradu, udaljeni jedan od drugog samo 800 metara? Stadion Anfield je prethodno bio izgrađen za FC Everton, ali je 1892. godine povećana kirija pa je Everton iselio sa stadiona. Vlasnik stadiona je osnovao FC Liverpool. Ostalo je u legendi, nakon utakmice u FA kupu, i rezultata 4:4 na Anfieldu, nakon 0:0 u prvom susretu, trener Liverpoola Dalglish dao je otkaz.

Borba za London: Arsenal –Tottenham
Zemlja: Engleska. Rivalitet: Arsenal su 1886. godine osnovali radnici jedne fabrike oružja. Od tada nose naziv Topnici. 1931. godine Arsenal je donio prvu titulu prvaka Engleske u London. Tek 1961. godine Tottenham je uspio da osvoji duplu krunu, i tada se dopadao svima, jer je igrao najljepši fudbal na ostrvu.

Škotske suknje na stadionu: Rangers – Celtic Glasgov
Zemlja: Škotska. Rivalitet: “Old Firm” je još uvijek pod uticajem vjerskih osjećanja. Celtic je klub katolika, a Rangers klub protestanata. Tragično: 1971. godine došlo je do nesreće kada je u gužvi  na izlazima sa Ibrox stadiona poginulo 66 navijača.

Dva kluba, jedan stadion: AC Milan – Inter Milan
Zemlja: Italija. Rivalitet: Derby 1909. godine je dobio je AC Milan sa 3:2. Inter je uložio protest jer je jedan igrač iste sezone već igrao u Švajcarskoj. Oba tima igraju na istom stadionu, kojeg AC Milan naziva San Siro, a Inter, Meazza stadion.



Rivali iz grada Fiata: Juventus – FC Torino
Zemlja: Italija. Rivalitet: Skoro 20 procenata Italijana su navijači Juventusa. U samom gradu Torino klub FC Torino ima veći broj navijača? Navijači Torina su pretežno lijevo orjetnisani. Tragično: FC Torino je bio dominantniji tim sve do kraja četrdesetih godina prošlog vijeka, a onda je 1949. godine kompletna ekipa poginula u jednoj avionskoj nesreći.

Duel kontinenata: Galatasaray – Fenerbahce
Zemlja: Turska. Rivalitet: Galatasaray se nalazi u evropskom dijelu Istanbula, u kvartu Beyoglu, a Fenerbahce u azijskom dijelu, u kvartu pod nazivom Kadikoy. Navijačke skupine oba tima važe kao ekstremni fanatici. Legendarno: 1911. godine Galatasaray je dobio derby ezultatom 7:0, igrajući sa igračem manje.



Derby Della Capitale (glavnog grada): AS Roma – Lazio Rom
Zemlja: Italija. Rivalitet: Nekadašnji radnički klub AS Rom osnovan je 1927. godine. Lazio je formiran 1900. godine i ima dužu tradiciju. AS Roma reprezentira grad, a Lazio predgrađa grada Rima. Legendarno: 1965. godine, utakmica je otkazana zbog jakih sniježnih padavina, što je vrlo rijetko za Rim. Prepune tribine, incidenti, nasilje, rasistički transparenti, prate ove mečeve. Na jednoj utakmici poginuo je navijač Lazia, pogođen u glavu bakljom, bačenom od strane navijača Rome.

Pyroalarm iz Beograda: Partizan – Crvena Zvezda
Zemlja: Srbija. Rivalitet: Oba kluba su formirama 1945. godine. Bore se u raznim vrstama sportova, pored fudbala, u  rukometu, košarci, i u muškoj i u ženskoj konkurenciji. Navijači su ekstremno strasni. Zbog pirotehnike, derbi je u novembru prošle godine bio prekinut čitavih 15 minuta. Legendarno. 1976. godine derby je, prema službenim podacima, na stadionu Mrakana gledalo 100 hiljada gledalaca. Rekord!



El clasico: Real Madrid – Barcelona
Zemlja: Španija. O ovom derbyju se najčešće govori. U nedelju je odigran je 259. El Clasico, kao gost, na stadionu santiago Bernabeu, pobjedila je Barcelona i završnicu prvenstva Španije učinila još zanimljivijom. Nakon ovog El Clasica Lionel Messi je postao najbolji strijalec El Clasica u istoriji. Međutim, sve to može ponovo biti izmjenjeno nakon slijedećeg El Clasica, koji je na programu već 16. aprila u utakmici za kup kralja.
Legendarno: 1943. godine Real je pobjedio u kupu sa 11:1. Dvadeset godina kasnije “Bijeli balet” sa Puškašem i Di Stefanom, ponovo je pobjedio na Nou Campu sa 5:1. 2002. godine Figo je sa Realom gostovao kod njegovog ex kluba. Na teren su letjele flaše, bilijarske kugle, pa čak i jedna svinjska glava.



Od naših derbija spomenućemo ovdje tradicionalni Sarajevski gradski derbi, između Želje i Sarajeva, te derbi između Dinama i Hajduka, u Hrvatskoj.

A u Mostaru, čekaju se bolji dani, da Mostarski gradski derbi dobije prioritet samo u sportskom smislu.

Smail Špago

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen