Sonntag, 16. März 2014

Lucky Luke ponovo jaše

Kultna strip figura

Lucky Luke ponovo jaše

Legendarni usamljeni kauboj, brži od svoje sjenke, u svijetu poznat kao Lucky Luke, a kod nas kao Talični Tom, zabavlja ljubitelje stripa već 68 godina. Najnovija, 91. epizoda stripa, nosi originalni naslov „Lasso perileux”, na engleskom „Dangerous Lasso”, na njemačkom „Ein starker Wurf”, a u našem prevodu „Opasni laso“. 
 

Na Divljem zapadu konačno, ponovo se nešto dešava. Opušteni, neustrašivi i najpravedniji kauboj na svijetu, dolazi nam ponovo u posjetu. Epizoda „Lasso perileux”, kako naslov glasi u originalu, donosi nam najnoviju avanturu iz djetinjstva Lucky Lukea. Svi likovi su ponovo tu, Lucky kao mlada skitnica, njegov pouzdani pratilac konj Jolly Jumper, kao i čitav niz drugih junaka.



Šta se može reći o samom stripu: Ko može bacati laso brže od svoje sjenke, ne mora se čuditi što i potkovica može izazvati zubobolju, da banditi ponekad moraju držati poklopac svog mrtvačkog sanduka, da super pušenje može izazvati jak požar u preriji, da ponekad od zeca može postati medvjed, da Indijanci imaju odlične frizure, da u lov idu noseći violine, da se konj može udarati vlastitim kopitama. Ko se ne može nasmijati svemu ovome, sam je kriv!
Legendarni kauboj Lucky Luke jedan je od najpopularnijih, najobjavljivanijih i najprevođenijih stripova u svijetu. kad se pojavio, kod nas je kratko vrijeme bio poznat kao Srećko Munja, ali je kasnije ostao najpoznatiji kao Talični Tom, usamljeni kauboj, brži u svakom pogledu od vlastite sjenke.



Lucky Luke, junak stripa pojavio se 1946. godine, kao parodija na westerne. Ovaj serijal se razlikovao od ostalih stripova iz tog žanra, jer je sadržavao povećanu dozu humora, što nije bio slučaj sa ostalim likovima stripa. Autor Lucky Lukea bio je Belgijanac Maurice de Bevere, kasnije poznat kao Morris. Lucky Lukea je počeo objavljivati 1946. godine u Americi, a po povratku u Evropu objavljuje prvi kompletan album 1949. godine. Od 1955. godine, na scenariju je sarađivao sa Rene Goscinnyjem, sve do 1977. godine. Razdoblje njihove saradnje je poznato kao „zlatno doba” ovoga stripa. Njih dvojica su stvarili legendu o kauboju, bržim od svoje sjenke. Već u prvim albumima, stvoreni su najveće neprijatelji Lucky Luka, braća Dalton. Oni su bili prisutni u velikom broju epizoda, bezbroj puta su bježali iz zatvora, a Lucky Luke ih je ponovo hvatao.



Lucky Luke je mršavi kauboj, lice mu je po legendi posuđeno od najpoznatijeg filmskog kauboja Garry Coopera. U prepoznatljivom kaubojskom odijelu sa crvenom maramom i šeširom i vječitom cigaretom u ustima. Vrijeme radnje je Amerika u XIX. vijeku, a glavni junak je uvijek na putu ka zapadu. Nailazi na mnoge nepravde tog divljeg doba, na još divljijim lokacijama i ne odlazi dok ih ne riješi. A kada se građani nekog mjesta, oslobođenog od napasti, zapitaju gdje je njihov junak, on već jaše u zalazak Sunca uz pjesmu „I am a poor lonesome cowboy…” Usamljeni kauboj, ipak, nije toliko usamljen. Uz njega je uvijek njegov vjerni pratilac konj Jollie Jumper. On, ne samo što se uvijek postavi tačno ispod onog prozora kroz koji će Lucky iskočiti, već i govori, uz prilično ironične osvrte na situaciju, igra šah, često pecka Luckya, a ponekad ga čak i jaše. Jollie ne podnosi povremenog Luckyjevog pratioca, luckastog psa lutalicu - Lajavka. Lajavko, originalnog imena Rantaplan, uveden je u kasnijim epizodama kao najgluplji pas na svijetu, čije je ime parodija, na tada najtiražniji svjetski strip, takođe belgijski, Rin Tin Tin. Pored braće Dalton, Lucky Luke se često sukobljava i sa stvarnim legendama Divljeg zapada, poput Jessiea Jamesa, Billy the Kida. Ipak, Daltonovi su na posebnom mjestu - Joe, Jack, William i Averell, svaki viši i gluplji od prethodnog. Tu je i njihova mama, još opasnija od svojih sinova, rijetko se pojavljuje, a Lucky joj je čak bio i simpatičan. Interesantna je i pojava slavne Calamity Jane, neotesane kaubojke, koja pije, psuje i obara ruke muškarcima. Pored njih, kroz strip se provlače i druge stvarne osobe poznate širom svijeta. Od Lee van Cleefa, kao lovca na ucjene, pa sve do Alfreda Hitchcocka.



Lucky Luke je postao simbolom, omiljenim junakom širom svijeta. Preveden je na više od 40 svjetskih jezika i sve evropske. Ukupni tiraži izdanja Lucky Lukea danas se broje stotinama miliona primjeraka. Lucky Luke se našao u animiranim i igranim filmovima i kompjuterskim igricama. Goscinnyjeva smrt 1977. godine, odrazila se na kvalitet stripa. Nekoliko scenarista je pokušalo pomoći Morrisu u novim pričama, ali ni jedna nije nije bila kao kod Goscinnyja. Maurice de Bevere je umro 2001. godine. Strip nije izlazio do 2003. godine, a od tada je nastavljen.
Najnovija epizoda nosi broj 91, iz života je mladog Lucky Lukea. Po prvi put na put sa njim, na vruće putovanje kroz preriju kreće jedna Cowgirl, plavuša po imenu Joana. Uzbudljiva priča? Ne! Lucky ostaje vjeran svojim pištoljima, više nego romantici. Pravi Cowboy.

Priredio: Smail Špago

 
 
NovaSloboda.ba
 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen