Mittwoch, 19. März 2014

Košćela u Fejićevoj - Tužni rastanak

vijest u 12:40...


Tužan rastanak

Nema više; „Vidimo se kod košćele!“

Veliki broj Mostaraca, sa neskrivenim suzama u očima, prisustvovao je danas tužnom rastanku sa jednim od simbola grada – s lica zemlje u vječno sjećanje mostaronostalgičara otišla je Košćela kod Roznamedžijine džamije u ulici Braće Fejića.

Nema više generacijama poznate rečenice „Vidimo se kod košćele“. Umrla je ljepotica, zub vremena učinio je svoje. Ona, koja je ispratila hiljade i hiljade ljudi, otišla je zauvijek. Njenim odlaskom, otišao je i dio svih onih kojima je Mostar prirastao za srce
Košćela je bila mjesto sastajanja, druženja, „podapinjanja“... Kod košćele su začinjane i brojne ljubavi, tu su „mala raja“ sipala hladnu vodu i nosila starijim na Bunur, a za nagradu su bila „počašćena“ bacanjem tranguze u hladnu Neretvu.

Danas su se brojni Mostarci, ne skrivajući tugu, prisjetili i „admirala plaže“ Duplog Alajbegovića, Brate Krave, Čiška, Peke, Keme, Bale, Bože Kulaša i njegovog Carge, Mehe Džegera, Uke, Bore Fabrisa, Ome Batlaka, Grete i Ene, Ćapeta, Ence Varenog i mnogih drugih, koji su bili sastavni „inventar“ ovog dijela ulice Braće Fejića.
 (Nova Sloboda)










Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen