Dienstag, 11. September 2018

Selfie sekundu prije pada


Ludosti oko najbolje slike samog sebe, danas svima poznate kao selfie, poprima sve apsurdnije dimenzije.
Kada bi priča o mladiću Narcisu nastajala danas, on ne bi izgubio život pokušavajući da poljubi svoj odraz na površini vode. To bi se garant desilo prilikom pravljenja selfija dok on pada u vodu.
Prekomjerna samozaljubljenost Narcisa, koja dolazi iz stare legende pjesnika Ovidija, danas je na instagramu & Co prisutnija više nego ikada, i tamo se razvija do ludila. Bezazleno cvijeće, koje kod nekoga izmami samo kratko slijeganje ramenima, kao kod it-poza, kakvim se danas predstavljaju instagram zvijezde i influenceri, nose imena „baby žirafa“ sa jednom nogom naprijed, a drugom pozadi, u jednoj liniji, Zatim, „lice vrapca“ sa napućenim usnama, kao kod izgovora slova O, pri čemu oči ostaju širom otvorene, Dalje, ruka u položaju T-Rex, pri čemu se prsti stavljaju pod bradu, na čelo, ili na lice, položaj je kao kod dinosaurusa, jer se iz daljine čini da neko ima previše kratke ruke.
Naravno, sve ove poze se mogu napraviti puno bolje i luđe, što zauzvrat na društvenim mrežama donosi mnogo više lajkova, a kako mnogu kažu, od lajkova se ne živi.
I tu se pojavljuju ekscesi na koje čovjek, kao u nevjerici, može samo odmahivati glavom. Dvije žene, turistkinje, bore se u fontani Trevi, kako bi napravile što bolji selfie-spot. Čovjeka je u Indiji ubio medvjed, dok je pokušavao da se s njim uslika. Ili ljudi, koji padaju u dubine Kaaterski vodopada, jer su željeli napraviti što spektakularniji selfie.
Jedno je sasvim sigurno, danas bi Ovidije mogao napisati ne samo pjesmu, nego debeli roman o samozaljubljenosti.
I uz sve rečeno, ludostima i najluđim idejama nikad kraja.
(stern)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen