Sonntag, 30. September 2018

Krunisanje ljepote

1888.

Martha Soucaret



Saša Zajc

1937. Sidney

1956. Petra Schurman






U belgijskom banjskom mjestu Spa, daleke 1888. godine održaan je prvi „Concourse de Beaute“,
Krajem XIX vijeka, prikazivanje otkrivene kože u javnosti važilo je kao skandal. Zbog toga nije ni čudo da je prva evropska kraljica ljepote prije 130 godina izabrana iza zatvorenih vrata u belgijskom lječilištu Spa.
350 mladih dama se do 19. septembra 1888. godine odazvalo pozivu mondenskog lječilišta i za „Concours de Beaute“  – „Konkurs ljepote“ poslalo svoje fotografije. Između njih je izabrana 21 kandidatkinja za finale. Žiri je bio sastavljen isključivo od muškaraca.
Egzotična Martha Soucaret, iz Pariza, porijeklom sa Gvadalupea, osvojila je najviše bodova i proglašena najljepšom ženom te godine. Nagrada pobjednici je iznosila tadašnjih 5 hiljada franaka, što je bilo više nego godišnja plata jdnog fabričkog radnika.
Ideja za prvo takmičenje u ljepoti potiče iz SAD. Već 1855. godine, cirkuski pionir Phineas Taylor Barnum pokušao je izvršiti izbor najljepše žene, ali mu je pokušaj propao iz licemjernih moralnih razloga. Tek 1880. godine održan je prvi izbor za „Miss United States“.
Njemačkoj je trebalo da prođe vrijeme sve do 1909. godine da se napravi konkurs jepote. Te godine je vršen izbor za “Mis Universum” između kandidatkinja iz 36 zemalja. One su se predstavile u pjevanju, a o izboru je odlučivala publika.
Prodavačica cigareta Gertrud Dopieralski, otkrivena od strane direktora berlinskog kabarea “Chantant”, bila je sa njegove strane direktno pozvana na izbor. Ostale kokurentkinje su otkrile igru, sakrile su njenu odjeću, a u njenu šminku sasule špiritus. Usprkos svega, 20. godišnjakinja je dobila izbor.
Sljedeći izbor u Njemačkoj je održan tek 1927. godine. U berlinskom Sportpalast, birana je “ Fräulein Deutschland”. U žiriju su već tada sjedili prominentni toga vremena.
Iste godine, u Berlinu je održan prvi izbor za Mis Europe, a pobjednica bila Štefica Vidačić iz Zagreba. Tek kasnije, to je  pošlo za rukom, ili bolje reći za ljepotom, slovenki Saši Zajc 1969. godine
Izbori za mis su postajali sve popularniji, ali je sa preuzimanjem vlasti od strane nacista tome došao kraj. Izbori su okarakterisani kao” židovsko-boljševički i dekadentni” i bili zabranjeni. Umjesto toga, u Njemačkoj su održavani lokalni izbori, kao što su mis berbe, mis prirode, kraljica vina i slično.
Tek poslije Drugog svjetskog rata, u pedesetim godinama pobjednice na izborima ljepote su bile proslavljane kao filmske zvijezde. Ni protesti iz 68, ni pokret žena protiv “izložbe mesa” nisu uspjeli umanjiti popularnost ovog izbora.
Danas se paralelno održava šest takmičenja najljepših, između ostalih Mis World, Mis Universe i Mis Earth.
(express)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen