Montag, 24. September 2018

Kad šetalište oživi










Kojom god prilikom se na šetalištu, nekadašnjem korzu u Mostaru, od gimnazije do Rondoa, nešto dešava, i to bude posjećeno od dosta raje, čovjeku dođe milo oko srce.

Slike i tekst u prilogu sa stranice Mostarski behar.
U Mostaru, 23. septembra 2018. godine

Dok sam pio kafu u Fejićevoj, vidim prolaze grupe mladih i nose sude sa hranom.
Pitam raju sta je to.
Kazu đaci iz internacionalne škole idu na šetaliste, od gimnazije prema Rondou, prezentirati tradicionalnu kuhinju svojih zemalja.
Muzika trešti, skaču, pjevaju, vesele se. Lijepo ih vidjeti.
Probao sam nekoliko stvari. Između ostalog, ovaj sos sa tortiljom je bio odličan.
Malo neobično?!

(SK/Mostarskibehar)



A šta se stvarno dešavalo:

Koledž ujedinjenog svijeta (UWC) u Mostaru obilježio je Dan UWC pokreta i tim povodom učenici tog koledža organizirali su događaj pod nazivom “Put oko svijeta za 80 minuta”.


“Put oko svijeta za 80 minuta” je kao i prethodnih godina održan na Španskom trgu u Mostaru.
Učenici su građanima Mostara predstavili svoje zemlje, tradicije i kulture, a svi posjetioci događaja imali su priliku da barem jednim dijelom upoznaju 70 zemalja svijeta, saznaju nešto više o svjetskim tradicijama i uživaju u ukusnim jelima i tradicionalnim plesovima i muzici.

U sklopu obilježavanja Dana UWC pokreta i Međunarodnog dana mira, učenici Koledža organizirali su u 19 sati ispred zgrade Gimnazije Mostar i događaj “Eye Contact Experiment”. Sam eksperiment je globalni događaj koji se održava širom svijeta te demonstrira moć ljudskog kontakta, a po prvi put se održava i u Mostaru.

Inače, Dan UWC pokreta ove godine obilježen je u 17 zemalja svijeta, a sam pokret je osnovan 1962. prema zamisli njemačkog pedagoga Kurta Hahna.

UWC Mostar jedan je od 17 koledža na svijetu i jedini na području Balkana. Koledž u Mostaru je jedinstven i po svojoj misiji doprinosa razvoju post-konfliktnog društva, a dvogodišnji obrazovni program uključuje brojne vannastavne aktivnosti i projekte u saradnji sa organizacijama i institucijama Grada Mostara, zaključuje se u saopćenju.

******

Are you ready to inspire change and celebrate UWC Day with us?
UWC Mostar welcomes you to an amazing journey around the world in 80 minutes!!!
Travel the world with us, meet new cultures and traditions, inspire change and join our students in celebrating UWC Day on Sunday 23/9/2018 at 11:00 (Španski trg, Mostar). Welcome!!!
#

Da li ste spremni da inspirišete promjene i proslavite dan UWC-a sa nama?
UWC Mostar vas dočekuje na neverovatan put oko svijeta u 80 minuta !!!
Putujte svijetom sa nama, upoznajte nove kulture i tradicije, inspirišite promjene i pridružite se našim učenicima u proslavi Dana UWC u nedjelju 23.9.2013 u 11:00 (Španski trg, Mostar). Dobrodošli!!!

(UWC Mostar /facebook)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen