Sonntag, 9. September 2018

Liga nacija: Prva utakmica, prva pobjeda - Sjeverna Irska – BiH 1:2 (0:1)





Stadion: Windsor Park, Belfast
Gledalaca: 16.000.
Sudija: Pavel Královec (Češka Republika).
Žuti kartoni:Ćivić, Pjanić, Džeko, Šehić (Bosna i Hercegovina).
Strijelci: 0:1 Duljević (36), 0:2 Sarić (64), 1:2 Grigg (93).
Sjeverna Irska: Peacock-Farrel; McLaughlin (69. Boyce), J. Evans, Cathcart, Lewis; Norwood, S. Davis (k), Saville; Dallas, K. Lafferty (69. Grigg), McGinn (76. Ward). Selektor: Michael O'Neill.
Bosna i Hercegovina: Šehić; Bešić, Šunjić, Zukanović, Ćivić (76. Zakarić); Sarić (67. Krunić), Cimirot, Pjanić (83. Bajić); Višća, Duljević, Džeko (k). Selektor: Robert Prosinečki.

Rezultatom 1:2 okončana je prva fudbalska utakmica novog takmičenja Lige nacija između Sjeverne Irske i Bosne i Hercegovine u Belfastu.
Strijelci za BiH bili su Haris Duljević u 36. minuti i Elvis Sarić u 65. minuti. Prvi gol za reprezentaciju BiH Dujević je dao uz asistenciju Edina Džeke, dok je drugi došao nakon što je veliki pritisak na gol BiH vršila reprezentacija Sjeverne Irske.
Na samom početku drugog poluvremena, domaći fudbaleri imali su dvije sjajne prilike, a druga je odbranjena izuzetnom koncentriranošću bh. golmana Ibrahima Šehića.
Inače, domaćini su bili mnogo dominantniji na terenu tokom slih 90 minuta igre, ali tek u sudijskoj nadoknadi u 93.oj minuti jedini pogodak za Sjevernu Irsku postigao je Grigg.
Četiri bh. fuabdlera dobila su žute kartone i to Pjanić, Ćivić, Džeko i Šehić, ali poslije žutog za Šehića uslijedio je nesportski potez jednog od igrača Sjeverne Irske, koji je laktom udario Šehića u glavu.
Da je Šehić dobar izbor selektora Roberta Prosinečkog pokazalo se u 85. minuti ovog susreta jer nakon što je napravio veliku grešku loše šutnuvši loptu u nastavku akcije sjajno je odbranio i Sjeverna Irska je dobila još jedan korner
Koliko su fudbaleri Sjeverne Irske vršili pritisak na bh. gol, pokazuje i činjenica da su imali 18 kornera, dok je BiH imala samo jedan i to u sudijskoj nadoknadi drugog dijela utakmice.
Prva je ovo utakmica u novom takmičenju UEFA-e, Ligi nacija, a bh. fuabdaleri igraju u prvom kolu grupe 3 Lige B i to je prvi zvanični susret selektora Roberta Prosinečkog.
Narednu utakmicu bh. reprezentacija igraće u utorak, 11. septembra, kada u Zenici dočekuje selekciju Austrije.

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen