Freitag, 21. September 2018

Aktuelni leksikon: Banknote



Marco Polo, venecijanski trgovac izvještavao je 1276. godine o nečem nečuvenom: Kineski car izdaje papire kojima se može plaćati roba. U to vrijeme u Evropi se plaćalo kovanicama. Trgovci su na put kretali sa teškim kovčezima punim takvog novca.
130 godina kasnije Kina je ukinula novčanice. Papirni novac je bio praktičan, ali i zavodljiv: Car ga je mogao uvjek ponovo štampati, kad god mu je zatrebao, a na kraju, takav novac je postao bezvrijedan.
Tek od 18. stoljeća novčanice su uspjele da se probiju kao sredstvo plaćanja. Onda su krenuli inflacija, spekulacije i falsifikovanje. Banknote su tada, mnogo više od kovanica, pokazale da se promet novca zasniva na povjerenju, da novčanica stvarno ima na njoj odštampanu vrijednost, kao i danas, kada se sve važni poslovi odvijaju elektronskim putem. A pošto falsifikovanje slabi povjerenje u gotov novac. Banke žele novčanice sigurne od falsifikovanja.
Evropska centralna banka prdstavila je ovih dana nove novčanice od 100 i 200 eura. Ako se okrenu prema svjetlu, pokaže se u prozirnom prozoru portret Evrope. A tako nešto je teško imitirati.
Usput: novčanice od 500 eura su ukinute zbog toga, jer su često korištene u svrhu pranja novca.
(sdz)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen