Freitag, 28. September 2018

Čudno nebo mostarsko



Mostar, Amra

Mostar, Anja

Mostar, Semir

Mostar, Azo

Mostar, Emilio

Nevesinje, Nenad

Široki Brijeg, Milica

Široki Brijeg, Silvija

crni oblak nad Mostarom maj, 2014. godine


Dva dana je puhala jaka bura, a onda je u četvrtak počela polako da jenjava. Na nebu osim tragova aviona, koji paraju nebu u raznim pravcima, pojavili su se oblaci u neobicnim formama. Vrlo brzo su društvene mreže bile pune fotografija napravljenih u raznim dijelovima grada, u različitim vremenskim periodima, a nedugo zatim špojavila su se fotografije iz Nevesinja, a kasnije i nsa Širokog Brijega. Po vremenskim razmacima nastanka fotografija, čini se da je čudnni oblak imao pravac kretanja od istoka pema zapadu. Slične kombinacije se pojavljuju češće na nebu, Vjerovatno meteorolozi imaju svoje stručno objašnjenje, kako za nastanak, tako i za kretanje oblaka.
Oblak od juče je izazvao posebnu pažnju posvom kružnom obliku, na dva sprata, a oblik se mjenjao sa jačinom i pravcem vjetra.
Uglavnom, oblak se pobrinuo za divljenje, čuđenje, ali i za strah ko nekih.

Na slikama u galeriji samo nekoliko kombinacija oblaka, viđenih sa različitih mjesta, u različito vrijeme, snimljenih u četvrtak 27. septembra 2018.

Na zadnjoj slici se vidi oblak, koji je istim putem prošao iznad Mostara prije nešto više od četiri godine.

I na kraju objašnjenje:

Kod mnogih su ovi oblaci probudili čuđenje i znatiželju, a pojavile su se i komentari i nagađanja o NLO-ima. Međutim, radi se o prirodnoj pojavi i jednoj od najzanimljivijih i najljepših vrsta oblaka – Altocumulus lenticualris.
Lećasti ili lentikularni oblaci (Altocumulus lenticualris) stacionirani su oblaci u obliku leća koji se stvaraju na jako velikim visinama, obično smještene okomito na smjer vjetra. Zbog njihovog oblika ljudi su ih često prijavljivali kao viđenja NLO-a ili sličnih pojava. Ovo su ujedno i neki od najljepših i najzanimljivijih vrsta oblaka.
Dok ih tradicionalni piloti zaobilaze, turističke jedrilice ih obožavaju, s obzirom da ih ove formacije oblaka mogu uzdići na velike visine. Općenito, lećasti oblaci se formiraju kada se vjetar velike brzine kreće oko velikog objekta na zemlji poput planine ili višeg brda.
Neki od korisnika facebooka ustvrdili su da, iako desetljećima žive u Mostaru, nikada nisu vidjeliovu vrstu oblaka, dok kod drugih ova prirodna pojava nije ništa čudno, prenosi republika.inf

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen