Samstag, 24. März 2018

Plogging: Novi fitnes trend iz Švedske






Jeste li čuli za plogging? Šta čuli, trčali i čistili! Novi trend iz Švedske, koji lagano osvaja svijet.
Sve je počelo prije dvije godine, a vrijedni Šveđani su ga ubrzo podigli na viši nivo, osnivanjem ploging klubova širom zemlje. Priča se ubrzo proširila, prije svega zahvaljujući kampanji koja poziva na čišćenje okeana.
Volite trčati? Držite do ekologije? Ako su oba odgovora potvrdna, onda je plogging pojam koji ćete rado prihvatiti. Naime, on uključuje trčanje, ali i čišćenje, tako da, dok trčite, usput čistite smeće i na taj način svijet i okolinu činite ljepšim mjestom za sve nas.
Ovaj koncept “trčanja i čišćenja“ nastao je u Švedskoj, a osnovna je ideja da dok trčite, čuvate okolinu prikupljanjem smeća. Stvar je u tome da se “ploggati“ može svugdje na svijetu, i brinuti za okolinu na globalnom nivou. U sve to uključio se i australski glumac Chris Hemsworth, koji je obećao pomoći u čišćenju 100 svjetskih ostrva.
Ukoliko volite trčati, zaboravite na džoging i umjesto njega izaberite plogging. U stranim zemljama, plogging je postao popularan, posebno u Velikoj Britaniji, ali i u Francuskoj, pa tako u Parizu postoji zajednica pod nazivom PloggingFrance. Indija, Malezija, Turska i još neke zemlje, takođe, su se priključile ovom trendu.
(kurier)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen