Donnerstag, 29. März 2018

Kad planina pozdravlja sunce


Nakon ledene noći, prve zrake sunca dospijevaju na vrh Matterhorna, švicarski znak raspoznavanja, i daju mu nježnu roza boju.
U jutarnjem trenutku, magična boja razdvaja snijeg i nebo. Za ovakvu fotografiju bilo je potrebno, izaći iz hotela puno prije svitanja, pregaziti dubokim snijegom do vrha iznad hotela „Kulmhotels Gornegrat“, ali se isplatilo. Fotografija je dobila nagradu „Sony Photography Awards 2018“.
„Kulmhotel“ izgrađen je 1907. godine na nadmorskoj visini 3100 metara. To je hotel na najvišoj nadmorskoj visinu u švicarskim Alpama. Žičara izvlači goste na visinu od 1500 metara, polazeći iz Zermata.
Ko želi gledati vrh Matterhorna iz jedne ugodno zagrijane prostorije, onda u ovom hotelu dolazi na svoje, ali po cijeni od 330 eura za noć. Kuhinja servira sir, govedinu i rosti.
Matterhorn je visok 4500 metara. Statistika kazuje da svake godine na njemu život izgubi osam do deset alpinista.
Na tornjevima hotela nalaze se dvije stare opservatorije. One se više ne koriste, osim prilikom posjeta školskih ekskurzija.
„Kulmhotel“, ili kuća superlativa, smještaj je na najvećoj nadmorskoj visini u Švicarskoj, a nudi pogled na čak 29 vrhova, visokih iznad 4000 metara.
(focus)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen