Samstag, 5. September 2015

Tako blizu, a mnogima nepoznato - Vrh Kuk imeđu Lebršnika i Volujaka






Neretva izvire ispod planine Jabuka, a ta planina se nalazi između Zelengore i Lebršnika. Tako smo nekada učili u geografiji, tako je bilo i ostalo. Međutim, ono što nikada nismo detaljno proučavali, je nekakva granica između Bosne i Hercegovine. Pogotovo u ovom kraju. Granica nam je onako, više u šali, bila na Ivanu, i govorili smo, Ivan je ono “i” između Bosne i Hercegovine. Međutim, ali ovdje neće biti govora o tome.
Ovdje je više riječ o nečemu lijepom u Bosni i Hercegovini, nešto što poznaju samo istinski zaljubljenici planine. Planina Lebršnik, planina Volujak i vrh Kuk između njih dvije.
Na internetu se mogu naći opisi i na engleskom i na njemačkom, što znači da su taj vrh već otkrili planinari, turisti iz čitavog svijeta. A nama, tako blizu, a tako nepoznato. Ovdje prokazujemo nekoliko slika i izvoda iz tekstova sa interneta. Vrijedilo bi, ko ima vremena, dok je još lijepo vrijeme, otići i posjetiti ovu ljepotu. Ili barem tamo na proljeće.

The picture with the title Kuk peak is situated between Volujak and Lebršnik mountains was taken by the photographer Takeadventure on 18 August 2009 and published over Panoramio. Kuk peak is situated between Volujak and Lebršnik mountains is next to Janjila and is located in Republika Srpska, Bosnia and Herzegovina.

Lebršnik je planina u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.
Nalazi se sjeveroistočno od Gacka u istočnoj Hercegovini, a manjim dijelom u Crnoj Gori. Najviši vrh planine je Orlovac koji se nalazi na 1958 metara nadmorske visine. U podnožju Lebršnika nalazi se prijevoj Čemerno na 1293 metara nadmorske visine. Također, u podnožju planine se nalazi i Klinje jezero.
Volujak je planina u graničnom području Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Jugozapadni je dio planinskog masiva Maglić-Volujak-Bioč, između rijeka Sutjeske, Drine, Pive i Vrbnice.
Volujak se pruža smjerom Sjeverozapad-jugoistok, a od Magliča ga odvaja potok Suha na sjeveru. Najviši vrhovi na Volujku su Velika Vlasulja 2.337 m, Široka Točila, 2.297 m, Studenac 2.294 m i Previja 2.273 m.
Na planini ima mnogo tragova glacijacije. Na visini od 1.660 m nalazi se Volujačko jezero glacijalnog porijekla.
Do visine od 1.600 m Volujak je pod bukovom i četinarskom šumom. Iznad te visine su travnjaci. Podnožjem planine ide put Foča-Gacko.


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen