Freitag, 11. September 2015

Iz životinjskog svijeta: Zagrljaj smrti


Kad morska zvijezda, po imenu Acanthaster planci, „Kruna od trnja“, zgrabi jedan koral, on više nema nikakve šanse.
Često neupadne boje, ovi uljezi se omotaju oko svoje žrtve i počinju probavu. Na Velikom grebenu ispred obala Australije ove morske zvijezde postale su kuga za korale, jer strahovito ubrzavaju njihov nestanak.
Stručnjaci sa Univerziteta za tehnologiju iz Brisbanea sada su izumili jednog robota, koji prepoznaje morske zvijezde i uništava ih pomoću injekcije sa otrovom. Tim stručnjaka, na čelu sa Matthew Dunabinom, radi već desetak godina na uređaju, koji je prošle sedmice prvi put testiran. To je jedna mala podmornica, žute boje, sa pet propelera. Kompjuter na podmornici je istreniran na hiljadama slika ove morske zvijezde. Za vrijeme prvog testa, koji je trajao osam sati, uništeno je preko 200 morskih zvijezda. Ukoliko je mašina nesigurna, da li je neki cilj morska zvijezda ili ne, šalje fotografiju na površinu, da dobije potvrdu.
Sve ovo je omogućeno tek odnedavno, jer je, takođe, nedavno pronađena jedna odgovarajuća otrovna supstanca, kojom se uništava ova vrsta zvijezda. Jedna injekcija je dovoljna za uništenje više zvijezda. Prije toga, ronioci su sa sobom mogli nositi samo po jednu injekciju u svakoj ruci.
(izvor:sdz)
Priredio: Smail Špago

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen