Freitag, 18. September 2015

Mostar MC Pavarotti: Obilježavanje godišnjice smrti Jimija Hendrixa


Cijeli muzički svijet će u petak, 18. septembra, odati počast najuticajnijem gitaristi ikada, legendarnom Jimiju Hendrixu, na 45. godišnjicu njegove smrti.
Pridružujući se obilježavanju tog datuma, Muzički centar Pavarotti organizuje koncert travničke grupe „Hey Joe“, koja je Mostarce već jednom oduševila nastupom na gitarijadi „Na putu za jug“, a koji će imati nimalo lak zadatak da izvedu najznačajnije kompozicije iz Hendrixovog stvaralaštva.
Gitarski genije, koji je za samo četiri godine promijenio muzički svijet, umro je u Londonu, 18.9 1970. godine.
Koncert grupe „Hey Joe“ – Tribute to Jimi Hendrix, održaće se na otvorenoj sceni MC Pavarotti, u petak, sa početkom u 21 sat.
Ulaz je slobodan.
Mili Tiro
(Novasloboda.ba)


Prije tačno 45 godina, 18. septembra 1970. godine, umro je Jimi Hendrix, gitarist kojeg mnogi smatraju najboljim svih vremena.
Jedan od najpopularnijih muzičara u historiji rocka rođen je u Seattleu 27. novembra 1942. Bio je samouki gitarista, note nije znao čitati ni pisati, a njegovo gitarističko umijeće zasnivalo se na osluškivanju zvukova koje je proizvodio. Njegova muzička inventivnost ostavila je dubok trag u jazzu, bluesu i drugim muzičkim pravcima.
Karijeru je započeo ranih šezdesetih godina, kada je na turnejama pratio zvijezde poput Little Richarda i Tine Turner, a 1966. se preselio u London da bi osnovao grupu The Jimi Hendrix Experience. Već sljedeće godine, 1967., objavljivanjem albuma Are you experienced stječe veliku popularnost u Evropi.
Tokom svoje samostalne karijere koja je trajala jedva četiri godine, Hendrix je promijenio nekoliko pratećih bendova, osnovao vlastiti studio u New Yorku, te neumorno snimao albume i nastupao na koncertima. U tom kratkom roku izdao je šest službenih albuma: Are You Experienced? (1967.),Axis: Bold As Love (1967.), Smash Hits (1968.), Electric Ladyland (1968.),Band Of Gypsies (1970.), te Cry Of Love (1971.).
Umro je u londonskom hotelu pod nerazjašnjenim okolnostima od, prema svemu sudeći, slučajnog predoziranja barbituratima. Sahranjen je na Grenwood Memorial Cemetery u predgrađu rodnog Seattlea.
(radiosarajevo)



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen