Mittwoch, 16. September 2015

Pola vijeka Partizanskog spomenika u Mostaru – Traži se restauracija


Na inicijativu GO SDP-a Mostar, više političkih stranaka i udruženja iz Mostara obratilo se posebnim dopisom Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika u kome traže „restauraciju Partizanskog spomenika u Mostaru“.

 U dopisu naslovljenom „Antifašisti Mostara“ podsjeća se na zakonom definisane obaveze Komisije i države za brigu o ovom spomeniku, koji je, kako se tvrdi, „u potpunosti u devastiranom stanju“.

„Prilazni putevi su obrasili šikarom, spomen ploče polomljene, zidani ornamenti uništeni, kao i zelenilo“ – piše, između ostalog u dopisu Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika. Podsjeća se i na činjenicu da će se 25.09. navršiti tačno 50 godina od otvaranja Partizanskog spomenika u Mostaru, a što treba dostojno obilježiti.

„Antifašisti Mostara zahtijevaju od odgovornih organa i institucija na svim nivoima da hitno reaguju i obezbjede minumum  uslova da bi se ovaj bitan jubilej mogao obilježiti na primjeren i dostojanstven način“ – stoji u dopisu. Sa sadržajem dopisa je upoznat gradonačelnk Ljubo Bešlić o koga se takođe očekuje podrška u realizaciji ideje.

Dopis Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika u kome traži restauracija Partizanskog spomenika u Mostaru u povodu 50 godina postojanja, potpisali su GO SDP Mostar, SDA Mostara, DF Mostar, Jevrejska opština Mostara, Društvo Josip broz Tito,  SPKD Prosvjeta, te SGV Mostara.


           

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen