Sonntag, 23. Februar 2014

Vježbanje strogoće

Dječak izbačen iz škole zbog kesice keksa!

Jedna vijest za rubriku vjerovali ili ne: šestogodišnji dječak iz Cornbrooka, Engleska, izbačen je iz škole, zbog kesice keksa, mini krekera, od 35 grama!



Postoji mnogo razloga da se neki đak izbaci iz škole. To bi u današnjem vaktu moglo biti posjedovanje i dilanje droge u školskom dvorištu, nered u školskom klozetu, ili ispisivanje nezadovoljstva sprejom po zidu tek okrečene škole. U engleskom gradiću Colnbrook, šestogodišnjak Riley Pearson je ovu listu dopunio jednom novom mogućnošću. Dječak je sa sobom u školu donio, ni manje, ni više, nego samo jednu kesu mini krekera, keksa sa sirom.




Ovaj kreker je veoma popularan u Engleskoj, postoji nekoliko vrsta sa različitim ukusom i koristi se umjesto doručka, da se jednostavno nešto gricne. Ako se pogleda na kesicu i pročita proizvođačka deklaracija, ovaj proizvod spada u red umjerene ishrane.
Otac dječaka kaže da je ono što je bilo napisano sitnim slovima pročitao vrlo tačno. On i njegova žena su znali šta tamo piše, kad su jednog jutra spremali svog dječaka u školu, i u tašnu mu stavili kutiju za doručak, u koju su stavili sendvič, jogurt, komadić sira i flašu vode.
I uz to, jedno pakovanje mini krekera!
Pri tome, nisu imali pojma će ovakav sadržaj kutije za doručak imati uticaja na prijevremeni završetak školovanja njihovog sina, koji je tek jesenas pošao u prvi osnovne.





Jedno pakovanje od 35 grama mini krekera, prema onom što piše na pakovanju, sadrži tačno 183 kilokalorije, otprilike koliko i jedna jabuka. Roditelji do sada nisu imali razloga da se brinu oko broja kalorija kad su punili dječakovu kutiju za doručak. A ako bi ih nešto i navelo da razmišljaju o tome, njihov sin Riley bio je čak i malo mršaviji.
Ali, ono što oni nisu znali, to je, da je direktor škole upravo izjavio rat i markirao ovih 183 kilokalorija, kao razliku između dozvoljenog i zabranjenog.
Jeremy Meek je malo više od jedne godine direktor ove škole. Njegov prethodnik je od strane školskih vlasti dobio otkaz, jer se škola nalazila u jednom veoma jadnom stanju. Mjesto Colnbrook nalazi se u zapadnom Londonu, u blizini aerodroma Heathrow. Tu živi mnogo djece, čiji roditelji potiču sa Jamajke, ili iz Poljske. Meek je imao zadatak da popravi situaciju u školi, jer su mnoga djeca veoma loše govorila engleski, a i roditelji vro brzo sele odatle, čim negdje nađu nešto bolje. A direktor se identifikovao i sa još jednom tačkom, koja je smetala ugledu njegove škole: djeca su bila predebela. Čak trećina engleske djece, u starosti od 2 do 15 godina, imaju težinu veću od normalne. Jedini način da otpočne borbu s tim, a sa sredstvima koja su mu stajala na raspolaganju, bilo je pismo, na početku godine poslato svim roditeljima, u kome je naznačio: „čokolada, slatkiši, čips i slatka limunada su zabranjeni”.
Kada je mali Riley toga jutra na pauzi otvorio svoju kutiju sa doručkom, direktor škole je stajao iza njega.
Sada mnogi žele saznati šta je direktor mislio pod pojmom povreda pravila, da li se nakon odstranjivanja dječaka iz škole osjeća kao pobjednik, ili ga peče savjest, ili je sve to bila samo njegova obaveza? Zna se da je nakon prvog susreta sa roditeljima,dječak bio odstranjen na četiri dana sa nastave.
Da li je i to bilo ispravno? Ako jedna škola postavlja pravila, mora li zbog povrede tih pravila svoje učenike tako kažnjavati? Da li jedno djete mora biti kažnjeno zbog onoga što su učinili njegovi roditelji Ako da, onda kako strogo? Da li škola može uzeti sebi za pravo i baviti se obimom struka učenika? I da li se učitelja uopšte tiče, šta djeca jedu?
Nakon isključenja iz škole, roditelji su obavili razgovor sa novinarom jednog lokalnog lista. Kratko nakon toga, o slučaju Rileya i kesice krekera, već su pisali „Guardian“ i bulevarski list „The Sun“.





Riley se od tada nije više vratio u školu u Colnbrooku. Četiri dana nakon isključenja, roditelji su dobili poziv iz škole, od direktora Meeka, koji im je saopštio da je Riley izbačen iz škole za stalno, kako on, tako i njegov četvorogodišnji brat, iz dječijeg vrtića, koji se nalazi u sastavu iste škole, pod izgovorom da je povjerenje između roditelja i škole nepopravljivo narušeno.
Riley sada sjedi kod kuće, i čeka šta će se dalje desiti.
Čovjek ostaje zatečen zbog jedne kese mini krekera od 35 grama, i pitanja, zašto ljudi sami sebe čine tako nešto. Roditelji malog Rileya tvrde da su oni potpuno u pravu. Meek tvrdi da je on u pravu.
A između njih stoji, samo jedan mali šestogodišnjak.
(izvor:spiegel)


Priredio: Smail Špago
 
 
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen