Samstag, 1. Februar 2014

Čudo od djeteta

Na slikama zarađuje milione

Slikarsko čudo od djeteta, Kieron Williamson, zarađuje milione, iako ima samo 11 godina.
 
 
Procjenjuje se da je dječak do sada zaradio milion i po engleskih funti, što je ogromna suma da je neko zaradi i u toku čitavog života, a ako se radi o dječaku od 11godina, onda je to nezamislivo mnogo. Njegove slike prodaju se za nekoliko minuta, lista kupaca na čekanju je podugača, a dječaka, kao i mnoge njegove vršnjake, više zanima fudbal nego zarađivanje novca.
O ovom dječaku već smo imali priliku pisati prošlog ljeta. Međutim, on slika i slika, bez prestanka. A kad zaželi da se odmori od slikanja, izađe vani i sa svojom rajom iz komšiluka igra lopte, ili još rađe, ode na utakmicu svog omiljenog kluba Leeds United.


Prizori sa snijegom, zalasci sunca, šarene ribe, sve su to motivi njegovih slika za kojima odrasli već luduju, a uvršteni su u red velikih umjetničkih djela. Slike koje izađu ispod njegovog kista neshvatljivo su očaravajuće. U julu prošle godine, za samo 20 minuta, rasprodao je 23 slike za 242.095 funti.
„Kad ga iznenada nestane, znamo da je u svom ateljeu i da slika“, kaže njegova majka. „Rad na jednom akvarelu može potrajati i satima, a za ulje na platnu treba mu i po nekoliko sedmica, zavisno od veličine slike i složenosti“.
Sa svojih 11 godina. već je zaradio dovoljno da svojim roditeljima kupi kuću i da investira u jednu prestižnu galeriju, kao što je LS Lowry. Nazvali su ga „mini Monet“, jer svojim slikama mnogo podsjeća na ovog slikara.
Kieron je sasvim običan dječak, nije autista, kao što mnogi pretpostavljaju. Njegovi roditelji su ostavili svoje poslove i sada se bave komercijalnim poslovima oko prodaje njegovih slika, kako bi dječaka zaštitili od eksploatacije. Počeo je sa pet godina, kad je od roditelja zatražio da mu kupe vodene bojice i blok za crtanje, dok su bili na odmoru na moru. Tada je zapažen njegov talenat, a samo njemu svojstvenom kombinacijom boja, uspio je da postane klasan umjetnik.
„Mi želimo da svi roditelji prepoznaju interese svoje djece”, kaže majka, „Zadnja stvar koju želimo je da Kieron, kad mu bude 16 godina, jednostavno kaže da ga slikarstvo više ne interesuje, ali ako i tako kaže, to ćemo prihvatiti”,
.
Njegova prva zbirka od 19 slika prodata je za 14 hiljada funti, a kasnije, mnogi njegovi radovi prodavani su i po 45 hiljada funti po komadu, kupcima iz Kanade, SAD, Tajvana i Japana, uključujući i neke kraljevske porodice. Tim nezavisnih pravnika upravlja poslovanjem njegove Keiron Wulliamson Ltd, i od tada je njegova dobit je udvostručena, a za poslijednjih 12 mjesci bila je pola miliona funti.



Ovaj put je pun zamki, roditelji su svjesni toga. Njima je najvažnije da Kieron radi sve stvari kao i njegovi vršnjaci. Bilo je dosta raznih ponuda, od najpoznatijih svjetskih firmi, da radi za njih, ali su ih roditelji redovno odbijali, ne želeći da dječaku stvare bilo kakav pritidsak, ili da postane rob novca. Roditelji, po ko zna koji put, ističu da je njihov sin još dječak, ali i da njih oboje potiču iz radničkih porodica. Ne žele zaboraviti svoje korijene, što se cijeni i u krugu psiholoških stručnjaka. Kad roditelji imaju tako talentovano dijete, vrlo je važno da sami spoznaju svoje granice, tako da talenat djeteta ne prevaziđe nivo porodičnog života. Pored Kierona, oni imaju još jednu kćerku. Od jesenas, dječak ima privatnog učiteja, jednog penzionisanog učitelja, koga plaća i koji mu dolazi kući, kako bi dječaku bila omogućena fleksibilnost, u slučaju da ima želju da slika, u vrijeme kad bi trebao biti u školi.
„Kieron je mudra glava, a ako odluči da i dalje u životu slika, podržaćemo njegovu odluku”, kažu roditelji.
U međuvremenu, za juli ove godine Kieron je već dogovorio izložbu, u galeriji Picturecraft u Holtu, Norfolk. Pod pretopstavkom da ga u tome ne omete gledanje utakmica sa Mundijala iz Brazila, koji se održava upravo u to vrijeme.

Smail Špago
 
 
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen