Freitag, 14. Februar 2014

30 godina poslije - Torville & Dean i njihov Bolero


Torville & Dean i njihov Bolero

 

Trideset godina je proteklo od Zimske olimpijade u Sarajevu, od vremena u kojem smo doživjeli bajku. Na današnji dan prije trideset godina otplesan je jedan nezaboravni ples na ledu.


 

Šta nam je još i danas ostalo u sjećanju na Zimsku olimpijadu 1984. godine? Atmosfera, koja nam se činila, kao da nam je došla sa druge planete. Sve je tih dana funkcionisalo bez greške, a za nas, čak i na sportskom planu. “Volimo Jureka više od bureka”, kad je Slovenac Jure Franko, osvojio prvu medalju za našu zemlju, u istoriji Zimskih olimpijada. A kako se to danas komentariše, bilo je to vrijeme, kad su džeparoši vraćali ukradene novčanike!? Na toj našoj Olimpijadi, kako je često nazivamo, doživjeli smo i jedno svojevrsno finale finala.

Klizačke legende, Jayne Torvill i Christopher Dean, u finalu takmičenje klizačkih parova, izveli su naponovljiv ples na muziku Bolero. Takav spoj elegancije, tehnike, strasti, umijeća i ljepote do tada nije bio viđen na ledenim terenima.

Finalno takmičenje parova u umjetničkom klizanju odražano je 14. februara 1984. godine. Plesni duo, Jayne Torvill i Christopher Dean iz Velike Britanije su za svoj klizački program izabrali muziku Mauricea Ravela, Bolero. Postigli su maksimum maksimuma, za savršeni ples na ledu, od strogog žirija dobili su samo šestice, čime su osigurali zlatnu olimpijsku medalju, ali i besmrtnost. Bile su to najviše ocjene ikada date u istoriji umjetničkog klizanja.
"Večeras smo postigli vrhunac” rekao je Dean onda, nakon ceremonije dodjele medalja. "Mislim da je ovo bio najveći emocionalni učinak koji smo ikada postigli. Ono što se desilo, osvajanje medalje, zbog toga smo i trenirali tako teško i tako dugo”.



Uprkos tome što je slobodni ples po strogim pravilima ograničen na 4 minute i 10 sekundi, Torvill i Dean su njihovu inovativnu koreografiju u Boleru produžili na 4 minute i 28 sekundi. Bilo je to uživanje, u kome su se čak i sami gledaoci preselili u njihova tijela i zajedno sa njima produžili uživanje za čitavih 18 sekundi . Zbog toga se na ovaj njihov program gleda kao na prekretnicu u umjetničkom klizanju, čime su prokrčili put ka kreativnijim i maštovitijim programima. Torvill i Dean bili su onog vremena bili jedini par izvan granica Sovjetskog Saveza, ili Rusije, kojima je uspjelo osvojiti zlatnu medalju u plesu na ledu, na jednoj Olimpijadi.
 
 

 

Trideset godina nakon ovog sportskog uspjeha njih dvoje su ponovo u Sarajevu.

 

I dobro nam došli, ponovo.

 

Ples sa ZOI 84 može pogledati na linku:

 


 

Olympic moments to remember: Torvill & Dean in 1984

 

 

 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen