Montag, 3. Februar 2014

Mega projekti

Rušenje tornja od 116 metara


Objekat AfE u Frankfurtu, visine 116 metara, srušen je u nedelju ujutro, uz pomoć eksploziva, kako je bilo planirano. Prisustvovalo je više od trideset hiljada znatiželjnika.
Rušenje je obavljeno kako je i planirano, tačno u 10 sati. Prvo se čula eksplozija. A onda, u roku od nekoliko sekundi, 116 metara visoki toranj našao se na zemlji. Bio je to do sada najveći objekat u Evropi koji je srušen na ovakav način. Stručnjak za eksploziv, Eduard Reisch, planirao je i izveo čitav posao. Upotrjebio je skoro tonu eksploziva, kako bi 50 hiljada tona teški objekat bio srušen. Ogromni objekat urušio se sam u sebe, uz oblak prašine. Gornji dio, srušio se prema jugu, a donji dio prema sjeveru, kako je do u najsitniji detalj bilo i planirao.
Kao i u svim sličnim slučajevima, i ovog puta, na dozvoljenoj udaljenosti, okupilo se prema procjeni policije preko 30 hiljada znatiželjnika, željnih senzacija ocakve vrste. Oko posla rušenja bilo je angažovano oko 500 pomoćnika, i još oko 400 radnika THW.
U ovom objektu, napravljenom 1972. godine, koji se nalazio u neposrednoj blizini sajmišta i Senckenberg muzeja u Frankfurtu, studirale su mnoge generacije studenata fakulteta humanitarnih nauka. Prošle godine, profesori i studenti tog fakulteta preselili su u novi objekat, u sklopu univerziteta u Frankfurtu.
Na mjestu dosadašnjeg tornja planirana je izgradnja dvaju novih poslovnih nebodera, visokih 100 i 140 metara.
(izvor: express)
Priredio: Smail Špago
 
NovaSloboda.ba




 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen