Donnerstag, 1. Juni 2023

Partizansko.info, nova web stranica

 



Obavještavamo Vas da je objavljen sajt partizansko.info i da se može pronaći na adresi:


https://partizansko.info


Ovaj informativni sajt je nastao kao inicijativa poštovalaca Partizanskog spomen-groblja u Mostaru u želji da se sakupe podaci o palim borcima i Partizanskom na jednom mjestu, te tako sačuvaju od zaborava.


Web sajt je napravljen kao pretraživač biografija. Pali borci se mogu tražiti pojedinačno i grupno, po pripadnosti nekoj grupaciji (recimo, đaci), događaju (Sutjeska) ili mjestu ili vremenu pogibije (1941. godina itd). Pored biografija, ponuđeni su foto i video šetnje po Partizanskom, stranice o simbolici, istorijatu i umjetničkoj vrijednosti Partizanskog kao spomenika, o arhitekti Bogdanu Bogdanoviću, klesarima i sa drugim sadržajem.


Za sada smo sakupili i obradili 632 biografije, prema prvobitnom spisku iz 1980. godine. Pisane su u činjeničnom stilu, koji je zastupljen u korištenim izvorima - knjigama, monografijama i člancima koje su pisali sami učesnici događaja, te materijalima uglavnom izdanim do 90-tih godina XX vijeka. Takođe smo prikupili fotografije više desetina boraca, kao i slike spomen-ploča i druge dokumentacije.


Partizansko spomen-groblje je prepuno fascinantnih priča koje vrijedi ispričati i na koje vrijedi podsjetiti čitaoce. Radi se o važnim događajima iz istorije Mostara, kao i pričama o opštim ljudskim vrijednostima - drugarstvu, solidarnosti, upornosti, požrtvovanosti i junaštvu, te stradanju i borbi u vremenu koje je bilo teško za cijeli svijet.


Te priče nam otkrivaju da na Partizanskom svoje spomen-ploče imaju i civili - antifašisti nastradali u koncentracionim logorima, tek stasali mladići regrutovani po oslobođenju Mostara koji će poginuti u završnim operacijama za oslobođenje, da je Stara gimnazija dala preko 50 đaka i profesora u NOB i slično. Tu su i brojne druge priče, poput:


Tri mostarska pilota

Mostarski medicinari

Boračke porodice

Pogibija profesora i njegova dva đaka na Sutjesci

Mostarke u logorima

Radojka Raca Gnjatić Ivanišević - "Junakinja sa naslovnice"


... i brojne druge biografije koje smo za početak obradili u rubrikama (ne)ispričano sa Partizanskog, Tragom (pred)ratnih fotografija i Izdvajamo.


Ovaj projekat je tek na početku, odnosno u planu je da nastavimo sa sakupljanjem novih podataka, slika i dokumentacije, kao i porodičnih priča. Na sajtu pozivamo posjetioce na saradnju i nadamo se da će s vremenom početi i sami da nam šalju dodatnu informaciju. Rado ćemo nadopunjavati biografije palih boraca na osnovu porodičnih podataka. Stoga bi bilo dobro pozvati i vaše čitaoce da nam šalju materijal, ukoliko im se ova inicijativa dopadne.


Pozivamo vas, i kolege sa drugih medija, blogova i publikacija da nam šalju članke i svoja istraživanja koja bismo rado objavili ili prenijeli iz originalnog sajta.


Redakcija: partizansko.info

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen