Sonntag, 18. Juni 2023

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Smrtonosno uklješteni

Izgleda kao da su vagoni na makete pruge prevrnuti, savijajeni, iskočili iz šina - tolika je bila silina udarca. Oko 300 ljudi poginulo je u jednoj od najgorih željezničkih nesreća u istoriji zemlje u istočnoj indijskoj državi Odisha u Indiji.
U nesreći su učestvovala su tri voza. Putnički ekspres naletio je na jedan teretni voz, koji je stajao na otvorenoj pruzi. Vagoni koji su iskočili iz šina, bili su izgurnuti na susjedni kolosijek, a na njih je naletio drugi putnički voz koji je dolazio iz suptotnog pravca.

Indija ima jednu od najvećih željezničkih mreža na svijetu, a svake godine se dogode stotine nesreća.


Spašeno!
Mladunče ne izgleda posebno sretno - vjerovatno se samo opuštalo na livadi. Ali to je i opasno: desetine hiljada mladunaca ugine svakog proljeća kada farmeri pkrenu sa kosidbom svojih livada.
Životinje imaju naviku da se spuste na tlo u visokoj travi, pa čak i da ostanu nepomične kada je opasnost neminovna. Nije bitno da li je opasnost od lisice ili od prijetećeg kombajna. Jeleni se ne vidi odozgo, sa ogromnih mašina, pa farmeri moraju prethodno da pretraže svoje travnjake. Sve više volontera im pomaže u radu, kao ovdje u Wandlitzu, Brandenburg. U istu svrhu koriste se i dronovi.


Ocean's Four
Noćni dašak avanturističkog filma Ocean, u Meksičkom zaljevu: Nakon osam dana provedenih na ISS-u, četvoročlana posada "Aksioma 2" bezbjedno se vratila na zemlju. Na kapsuli (gore desno) su bili: bivša astronautkinja NASA-e Peggy Whitson, bivši vozač na trkama John Shoffner i po prvi put dva saudijska putnika, odnosno biomedicinska istraživačica Rayyanah Barnawi i vojni pilot Ali Alqarni.
Svaki od njih je platio oko 55 miliona dolara za učešće u ovoj privatnoj misiji. Kompanija Axiom Space, osnovana u Hjustonu 2016. godine, i ovim se pozicionira kao budući ključni igrač na svemirskom tržištu.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen