Sonntag, 25. Juni 2023

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Rad o glavi

Umetnici obično grubo reaguju kada im neko prekine kreativni proces. Zato budite nežni i pažljivi! Izraelski pčelar Rafi Niru i David Mevorah, kustos Izraelskog muzeja u Jerusalimu, fascinirano gledaju kako pčele saćem prekrivaju 3D print drevne biste rimskog cara Hadrijana. Šablon na kojem su radili insekti dolazi od slovačkog umjetnika i dizajnera Tomaša Libertínyja, koji već godinama izaziva pomutnju širom svijeta svojim radovima ove vrste. Za nekoliko mjeseci, kada zuje kipari svoje zujanje, njihovi voštani radovi bit će izliveni u bronzi i izloženi pored originala.



Vow, novi sveštenik

Sa pet miliona vjernika i preko 1.700 sveštenika, Milanska nadbiskupija je daleko najveća u Evropi. Novi sveštenik ovdje ne bi trebao biti ništa posebno, moglo bi se pomisliti. Ali ni blizu! Kao i na mnogim mjestima, pristalica Una Sancte također je sve manje u sjevernoj italijanskoj metropoli. Sa posljedicama, i za crkveno potomstvo. Broj učenika u milanskoj bogosloviji pao je sa 150 prije deset godina na 78 ove godine. To bi moglo objasniti entuzijazam sa slike, s kojim je stanovništvo prošle subote proslavilo 15 novozaređenih sveštenika na Piazza Duomo.



U narandžastom dimu

Slike gradova na istočnoj obali SAD i dalje su tema u medijima i na društvenim mrežanma.

"Je li ovo Mars ili Manhattan?", upitao je jedan korisnik Twittera, pozivajući se na slike koje su prethodnih dana dijeljene na društvenim mrežama. U stvari, horizont Menhetna -- ovde snimljen sa ostrva Roosvelt sa Kvinsboro mostom ( Queensboro Bridge) u prvom planu -- danima je bio sakriven u crvenkastom dimu. Vjetar ga je ovdje donio iz Kanade. Tamo je buktilo nekoliko stotina šumskih požara, i izgorjelo skoro četiri miliona hektara šuma. New York i drugi gradovi na istočnoj obali SAD zabilježili su rekordne nivoe zagađenja zraka, a vlasti su savjetovale izlazak napolje samo sa zaštitnom maskom.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen