Nekada su barovi mnogima bile sobe za
dnevni boravak, a danas se mnoge bore za goli opstanak.
Fotografkinja
Aliona Kardash lutala je od bara do bara u potrazi za tajnama
noći.
“Zum Glaskasten” Hamburg (1): Bar na sjeveru
Hamburga, ima svega 35 kvadratnih metara, a pivo košta samo 1,90
eura. Gazdarica ponekad nedeljom i šiša svoje goste. (1)
“Zum Bautzner Tor”, Dresden (2): Užitak u piću sa tradicijom - to je moto u baru u Dresden Neustadtu. 2011. bar je bio na ivici propasti, stari gazda je odustao, ali se onda našao novi, koji je ostavio sve onako, kako je bilo. Danas su uspjeli da urade ono što drugi barovi ne uspijevaju: uravnotežio je prastaru redovnu klijentelu sa studentima. Tome su doprinijele i memorabilije iz vremena DDR-a, izvješene na zidovima, Lenjinovi portreti - nostalgija kao pozornica za noć.
U svakom slučaju, konobar Norman
Streul (lijevo) ima puno posla. Svake nedelje ovdje se sastaju stalni
gosti za jednim stolom (desno: dva igrača kartata nisu dio toga, ali
imaju svoje mjesto).
Kasno uveče, mnogi gosti nastavljaju svoju
priču napolju, kao što je Hans (fotografija lijevo, u bijelim
pantalonama), koji tvrdi da je hodao po sa Dejvidom Bouvijem u nekada
podeljenom Berlinu. Student teologije David sluša stare
priče.
Princip potonuća: na trenutak ostavite svijet
napolju:Oko 10.000 barova je zatvoreno tokom pandemije.
Johannis
Café, Minhen (3): Minhen je prelijep, ali čak i malo previše
čist, previše uglađen. Dobro je što ova institucija postoji na
Johanisplatzu u Haidhausenu od 1924. godine, imuna na sve mode, na
Modernu u cjelini. Ispred ogromne foto tapete sa slikom vrha
Matterhorn, susrećete: ljude iz komšiluka i ljude u odijelima,
tinejdžere i umjetnike, socijalu i penzionere.
Naručujete:
pšenično pivo i Wienerle, a noću i rezance od šunke sa jajima.
Kažu: U osam kod Olafa. Zato što Olaf Schmidt, gazda i glavni
zabavljač, drži Johannijevce na okupu - a Johannis njega. Logično
je da je ustoličen na zidu u stilu kralja (lijevo).
Gost ga je
naslikao i dao mu sliku u ulju, čime je platio svoj račun. "Quod
licet Olaf, non licet bovi" glasi iskvareni latinski natpis:
“Što je Olafu dozvoljeno, nije dozvoljeno svakom volu”.
“Gute
Stute, (Dobra kobila), Frankfurt (4): Nema barmena na Maini koji
pivo toči sporije od Ive. Ali ono što starcu (lijevo) nedostaje u
brzini, on nadoknađuje otpornošću. A na to upozorava i znak na
ulazu: Pristup samo za goste sa puno strpljenja. A da li možda
nemjerno, na ulakunu bar vas dočekuje glas konja koji hrže,
snimljen na detektoru pokreta. Konji su, kako kaže Ivo sa postamenta
na šanku, njegove omiljene životinje. Otuda punjena kobila usred
kafane (ispod), što uski prostor čini još užim. Jednom je ovog
punjenog konja kupio na buvljaku za 5500 maraka. Ni pod kojim
okolnostima se Ivo ne smije persiratu. On lično je sa svakim na ti.
Ako je bar prvo ime svijeta, njegov je još nešto više. A kad
hoćete da platite, Ivo će vam u čašu usuti miks Kruškovca (liker
od kruške) i Slivovic (šljivovice) bez da ste to tražili. Sada
ćete barem razumijeti, zašto web stranica bara preporučuje vožnju
taksijem.
Vrijeme je stalo. Dakle, ostanite gdje
ste.
Treffpunkt Kaiserhafen, (Sastajalište Kaiserhafen),
Bremerhaven (5): Još uvijek postoji nekoliko pomorskih barova
koji se maskiraju u lučke pabove duž obale, ali nažalost mnogi su
naručili svoje uređenje putem interneta i pažljivo planirali svoje
identitete. Da li želite da budete tako prevareni? Onda radije
ovdje, u Kaiserhafenu, poznatijem kao posljednji bar prije New
Yorka. Ono što krasi ovaj prostor, nekada je plovilo morem.
Stolovi su bili postavljeni na kanalski trajekt "Stena Fiesta",
radarski uređaj dolazi sa svjetionika, a krma sa jedrenjaka "Lyra"
je ugrađena u zid. U kasnim 1940-im, ovo je bila soba za odmor za
lučke radnike, da se zagriju i pijuckaju svoje pivo nakon posla. Sve
do 1972. godine, mornari su ovdje pili svoje oproštajno pivo prije
nego što bi krenuli na plovidbu za Ameriku. Te brodske linije više
ne voze, ali zato ovdje dolaze drugi: turisti s krstarenja,
penzioneri i radnici iz brodogradilišta na Banana molu.
“Kneipe”,
kako se ovakvi barovi nazivaju u Njemačkoj, dolazi od riječi
"knipen", što na srednjem visokonjemačkom
(Mittelhochdeutsch) jeziku znači: blisko zajedništvo.
“Zum
Glaskasten” (U gajbi pive), Hamburg (6): Obratite pažnju na
Ratsherrnovu zelenu kontra lampu, koja datira prije nego što se
pivnica ponovo osmislila. Oni koji ne moraju i ne žele da se iznova
osmisle: Bo (dole lijevo) i Peter. Oba su dio inventara i spomenici
su na popisu, kao i Jarrestadt, s kojim se bar graniči. Sa 2,20
metara, Bo je najviši čovjek u Hamburgu, ili je barem bio. To je,
kaže, zvanično utvrđeno. Peter je, s druge strane, odrastao uz
muziku i stoga je nezvanični DJ bara. Pikado tabla, iza njih,
pogodno je postavljena tako, da igla koja se baca, leti kroz
prostoriju i stoga se niko ne smije pomaknuti s mjesta. Svi stalni
gosti zabrinuti su šta će se dogoditi ako jednog dana umre vlasnik
Karl-Heinz Gebhardt. Bolje da i ne razmišljaju o tome.
Šutite
zajedno uz pivo, jer i u tome može postojati
zajednica.
Izvještaj o barovima mora se početi ulaskom u jedan,
sa ovom nevjerovatnom i zadivljujućom svjetskom tranzicijom: vani
još uvijek nevrijeme, vrijeme teče, svakojaka ograničenja.
Pozadinska buka svakodnevnog života koja vas uvijek iscrpljuje,
takozvani život. Unutra, međutim, iza vrata: Vrijeme nije bitno,
vreme takođe nije ni važno, upravo zato u dobroj baru nikada ne
visi sat na zidu. Zaboraviti na probleme koji vam se vrte u glavi
(dug, posao, prehlađeno dijete) u trenutnoj amneziji, i zato ovakvi
barovi zahtijevaju i skreću pažnju na sebe.
Prva orijentacija u
nikotinskoj magli – ko gdje sjedi, gdje ćeš sjesti, koliko
promila alkohola, kakvo je raspoloženje i koja je zapravo godina
ovdje? To je stvarno teško reći.
I stoga, još jednu turu.
(stern)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen