Samstag, 3. Juni 2023

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Grad, držva, rijeka

Metrima visoka voda stoji u centru mjesta Lugo, oko 40 kilometara zapadno od Ravene u pokrajini Emilia Romagna, Izalija. Automobili su potonuli u poplavi, istorijsko unutrašnje dvorište obrubljeno arkadama, gdje se obično održavaju pijace, podsjeća na ogroman bazen. Toliko kiše palo je za 36 sati ponegdje u regionu tokom prošle sedmice, koliko uobičajeno padne za pola godine. I to nakon što je ista količina vode pala s neba u roku od nekoliko sedmica početkom maja. Poslije suše koja jetrajala mjesecima. Najmanje 14 ljudi je poginulo, a 36.000 je moralo da napusti svoje domove zbog poplava u regionu.



Leo, pogledaj ovamo!

Ostanite mirni i ljubazno se nasmiješite. Od svog proboja u filmu Titanik, 1997. godine, Leonardo DiCaprio je to majstorski savladao. Čak i prije premijere svog filma „Killers of the Flower Moon“, "Ubice cvjetnog mjeseca" na Kanskom festivalu, 48-godišnjak je stoički podnosio sve zahtjeve za slikanjem. Otprilike četiri sata kasnije uslijedile su devetominutne ovacije za ep Martina Scorsesea o sistematskom ubistvu pripadnika plemena Osage nakon što su velike količine nafte pronađene na njihovoj zemlji. Film stiže u kina polovinom oktobra.


Ljepilo i pijesak
Borba za klimu ulazi u novi krug. Aktivisti "Posljednje generacije" više se ne lijepe samo super ljepilom na ulicu. Sada pomiješaju pijesak i ljepilo. Problem: Super ljepilo je bilo lako rastvoriti uljem za kuhanje. Za novu mješavinu policiji su potrebni čekić i brusilica. U Berlinu policija je čak morala da razbija i dijelove asfalta.
"Betonske ruke imaju puno smisla ako se time povećavaja smetnja", pišu aktivisti na internetu. Istovremeno, upozoravaju svoje kolege aktiviste da budu oprezni. Takvi postupci "nisu građanski i povezivi". I vrlo je moguće, da su loši za imidž akcije.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen