Freitag, 30. Juni 2023

Açaí-Beere - Crno zlato iz Amazona

 








Açaí se smatra "superhranom". Ubrana u teškim uslovima u Brazilu, prodaje se po visokim cijenama u Evropi, kao čudesno sredstvo protiv starenja. Kome to koristi?

Prije 20 godina, trijumfalni pohod na crne bobice blago zemljanog okusa započeo je od Amazona, preko Rija i Sao Paula, kroz cijeli Brazil i konačno do drugih zemalja. Amerikanci su ih plasirali u wellness industriju koja je uvijek u potrazi za novim trendovima. Ona je uspjela na kanalima influencera i u talk showu poznate američke voditeljice Oprah Winfrey. Bobica se stoga uklapa u vrijeme, kada hrana postaje superhrana na Instagramu, kuhari postaju zvijezde show programa, a kuhinje mjesto za samousavršavanje.

Açaí bobice su postale poznate u svijetu. Čak je i sportisti promovišu. Açaí je obišao svijet.

U Brazilu su to uradili samo samba i fudbal. Danas se Açaí palma uzgaja na 188.000 hektara u Amazonskoj regiji – prema podacima FIEPA industrijske komore, to je 245 posto više nego prije deset godina. Izvoz je povećan 150 puta na 6000 tona godišnje. Očekuje se da će 2026. godine açaí donijeti dvije milijarde dolara profita, tri puta više nego 2019. 150.000 porodica sada živi od toga. Zapravo, Açaí je velika uspješna priča. Jednom kada su je otkrili autohtoni ljudi, superbobica raste samo ovdje, blizu ekvatora, u bazenu Amazone bogatom hranjivim tvarima, sa korijenjem u riječnoj vodi. Uspijeva bez gnojiva i hemikalija, ne poznaje napasti i štetočine. „To je savršeno voće ako ga ostavite na miru“, kažu. Poput gume i kakaoa, poput indijskih oraščića i guarane, Açaí je također prirodni dio džungle - i formula za spašavanje Amazone: jer se crno zlato ubire bez krčenja šuma. Donosi značajan prihod lokalnom stanovništvu. Açaí je održiv proizvod - za razliku od soje ili govedine, za koje prašuma mora popustiti i koje samo agrobiznis čine bogatim. Za razliku od bakra ili zlata, čije rudarenje truje zemlju.

(1)U luci Belem, Açaí iz delte Amazona iskrcava se dan i noć. Lako kao od šale: devetogodišnji Viktor se penje na najviše palme. U dobrom danu nebere sedam koševa.

(2)Ljubičasti žuljevi: Berač drži svoju ruku, umrljanu sokom od bobica, preko usjeva. Pretovarno mesto: Sveža roba se iskrcava u luci Bela Vista. Voće se mora preraditi u roku od dva dana, inače trpi kvalitet.

(3)Berba u džungli: Berač sa mačetom u ruci traži grane sa zrelim bobicama. Život posvećen bobicama: Nelson Alves da Kruz je počeo da bere sa devet godina. Danas je šef zadruge Açaí Jacaréa Xingua – i ponekad upravlja školskim čamcem. Puno opterećenje: Posrednik je kupio korpe acaija od lokalnih proizvođača i sada ih nosi izvoznicima.

(4)Açaí u brazilskom stilu: Nezaslađena bobičasta pasta se servira uz prženu ribu na pijaci Ver-o-Peso u Belému. Cijena porcije: četiri eura. Bobice za svijet: Ovaj pogon za preradu proizvodi smrznute acai proizvode za svjetsko tržište. Açaí na zapadnjački način: “Acaí zdjele” sa zaslađenom pastom od bobičastog voća i muslijem su u trendu u Evropi i SAD-u. Cijena po porciji: oko 15 eura.

(5)Vikend na Berry Islandu: Ribeirinhos Jacaréa Xingua igra bilijar. Sve ruke gore: Fotograf je pitao školsku djecu na Jacaré Xingu čiji roditelji rade u produkciji açaí. Blagoslovi i kletve: zahvaljujući acai prihodima, danas postoji školski brod koji vozi djecu na nastavu. Mnogi rade teške radove na žetvi prije ili poslije nastave.


Više o temi: Acai bobica se smatra brazilskim čudotvornim voćem. Njihova tajna je visok sadržaj nutrijenata koji čini acai superhranom. Ali kakva je moć u tamnoplavoj tropskoj bobici? Koliko su zdrave bobice i kakav je njihov ukus posebno dobar? Reći ćemo vam najvažnije činjenice i ukusne recepte. Acai je voće porijeklom iz Srednje i Južne Amerike. Raste na palmi Açaizeiro, koja se nalazi u močvarnim područjima, čiji je botanički naziv Euterpe oleracea. U ovoj zemlji, biljka se zove "palma kupusa". Acai se naziva i brazilskom čudotvornom bobicom: u Brazilu se voće vekovima konzumira u zdravstvene svrhe. Zbog velike gustine nutrijenata, danas se smatra superhranom širom svijeta. U ovoj zemlji možete nabaviti sušene bobice, u prahu ili soku, kao iu obliku kapsula. Zbog visokog sadržaja hranljivih sastojaka sa puno vitamina i minerala, acai bobica je superhrana koja je popularna širom sveta. Sportisti se posebno zaklinju u moćno voće. Visok sadržaj masti čini acai vrijedan izvor energije za njih, slično kao avokado ili šaka orašastih plodova.

(stern)

Z.N.

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen