Donnerstag, 1. Juni 2023

Taj čudesni šareni svijet

 


Neobični protest

Stado krava mirno pase na livadi ispred zgrade Rajhstaga u Berlinu. Greenpeace i "Radna grupa za poljoprivredu" doveli su ih tamo u znak protesta protiv načina državanja oko 3,8 miliona krava u Njemačkoj. „Sve manje krava sve rjeđe izlazi vani na ispašu“, kaže Lassen van Aken, poljoprivredni stručnjak iz Greenpeacea.
Sa stanovišta ekoloških aktivista, trend ka stalnom zadržavanju krava u štaama tokom cijele godine mora se preokrenuti. Pozivaju federalnog ministra poljoprivrede Cema Özdemira da uspostavi program podrške ispaši i osigura pravedne cijene mlijeka.



Pačija škola

Pačići inače plivaju po rijekama i jezerima, bez tuđe pomoći! A zašto ove vuku?

Ove dvije napuhane skulpture, visoke 18 metara, radovi su holandskog umjetnika Florentijna Hofmana. Njih je jedan tegljač morao provući između ostrva Tsing Ji i kopna Hong Konga.

A zbog čega? Za jednu izložbu pod nazivom „Double Ducks“, "Duple patke".

Prava pačija škola!



Tačka sa koje nema povratka

Desetine zaštitnih šljemova visi spremno u nuklearnoj elektrani Neckarwestheim – demontaža bloka 2 tamo je već počela.

Bio je to posljednji aktivni reaktor koji je isključen iz mreže sredinom aprila, čime je zaključena proizvodnje nuklearne energije u Njemačkoj, nakon 34 godine rada i 375 milijardi kilovat sati proizvedene električne energije.

Operater planira devet milijardi eura i 15 do 20 godina za demontažu. Prije svega, 665 gorivih štapova mora da se “raspadne”. Da bi to učinili, moraju ležati u bazenu vode nekoliko godina, kako bi se temperatura i izloženost zračenju smanjili do te mjere da je moguć daljnji transport do privremenog ili konačnog skladišta.

(spiegel)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen