Mittwoch, 28. Juni 2023

Nova knjiga u biblioteci Cidoma – “Mirisi Mostara”, Emina Redžić Muftić, posthumno

 


U biblioteci stranice Cidom postavljena je elektronska knjiga autorice Emine Redžić Muftić, koja je izdana posthumno, a sastoji se od tekstova i pjesama koje je Emica objavila na društvenim mrežama.

Emina Redžić Muftić nas je napustila prošle godina, i ova knjiga je jedna vrsta zahvalnosti i sjećanja na našu Emicu.

U jednoj od svojih priča Emica kaže: „Prebiremo ponekad po sjećanjima. Uvijek tamo sretnemo neke osobe koje smo, igrom slučaja ili mimohodom životnih dešavanja, zaturili, zaboravili, kao da nisu nikad postojale. Još ako takve osobe nemaju nikoga ko će ih se sjetiti ili dati pomen na njihovu dušu, podobro se zamislimo. Zar smo toliko ogrezli u ravnodušnost ili materijalnu pohlepu, da nam je svejedno da je nekad tamo živjela svoj život jedna dobra duša koja nikom i nikada nije učinila hinlu, a vjerujem da to nije ni znala.“ Ovaj kratak citat, ustvari, ukratko opisuje našu Emicu. Samozatajna, nevidljiva svakidašnjem oku obična čovjeka, skromna, ali zato upečatljiva, puna filozofskih premisa, matematičarka bogate umjetničke duše za one koji su je bolje poznavali i prijateljevali s njom. Stoga, ova Emičina ideja da mali čovjek dobre duše ne dolazi do izražaja, u njenom slučaju ne stoji. Naprotiv, Emica je ostavila snažan dojam na svakoga tko ju je poznavao.

Njena volja za životom, nadilazila je njene zdravstvene probleme. Prigodom našeg zadnjeg susreta nakon zdravstvenog zahvata odavala mi je osobu snažna karaktera, koja ne posustaje tako lako pred „običnim“ zdravstvenim poteškoćama. Nosila je tada na glavi periku, koju ja nisam primijetio, sve dok se ona nije počela šaliti na svoj račun. Nije imala kompleks manje vrijednosti zato što ju je bolest dotaknula, naprotiv, hrabro i optimistički je gledala u svoju budućnost. Psihički je bila snažna i puna planova. Bog je izgleda imao druge planove s njom – uzeo ju je k sebi jer Mu je očigledno bila potrebna gore.

Kako bi joj ostavili bilo kakav ovozemaljski trag (osim njena groba), odlučili smo u jednu knjigu iskupiti njena razmišljanja i radove i posthumno ih objaviti.

Bit će to jedan mali podsjetnik na nju i vrijeme provedeno u druženju s njom.


Knjiga se može naći na slijedećem linku:

Emina-Redžić-Muftić-Mirisi-Mostara.pdf (cidom.org)


Armin Džabirov, Tibor Vrančić, Smail Špago

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen