Na zemlji raste više od 20.000
jestivih biljaka, jedan jelovnik svih duginih boja. Fotografkinja
Jennifer Markwirth krenula je da dokumentuje svu tu raskoš.
Damaska
ruža (Rosa x damascena), Porijeklo: Bliski istok
Čaj i
ružino ulje prave se od cvjetova hibrida jakog mirisa. Ili ružina
vodica, koja se može koristiti za aromatiziranje marcipana, na
primjer. U Siriji su zanatske tehnike uključene u obradu Damaske
ruže zaštićene kao kulturna baština Unesco.
Pupoljci,
izdanci i plodovi svježe zelene boje
Japanski dresnik
(Fallopia japonica), Porijeklo: Istočna Azija
Nježni vrhovi
biljke, koja je odavno rasprostranjena u Evropi, mogu se kuhati na
pari kao i ostalo povrće.
Antilski krastavac (Cucumis
anguria), Porijeklo: Afrika
Bodljikava biljka, koja se uzgaja i u
Brazilu, zapravo pripada rodu krastavaca i može se servirati kao
mobični krastavci, ili kiseliti u slanoj vodi.
Kupus(
Brassica oleracea, Cvjetne klice), Porijeklo: Europa
Za ovu blagu
sortu ukrštani su zeleni kupus i prokulice. Možete ih poslužiti
blanširane u salati, na primjer, ili ih nakratko prevrnui na
puteru.
Bijela mimoza (Leucaena leucocephala), Porijeklo:
Srednja Amerika
Nezrele mahune se koriste kao punjenje za takose
ili kao povrće u azijskoj kuhinji. Međutim, vrlo plodne stabljike
spadaju među najproblematičnije invazivne vrste na svijetu.
Prsti
limuna i neobložene sjemenke grela
Kajzerling
(Amanita caesarea), Porijeklo: Evropa i Sjeverna Afrika
Naravno,
kajzerling nije biljka, ali u kuhinji se ove gljive tretiraju gotovo
kaomi povrće. Čak su i Rimljani poznavali agariku sa ukusom
orašastih plodova.
Gorka dinja (Momordica charantia),
Porijeklo: Afrika
Kada je gorka dinja još nezrela i zelena,
isječe se na kriške, natrlja solju i kuha. Kada sazrije, rasprsne
se, oslobađajući slatki crveni omotač svojih (otrovnih)
sjemenki.
Budina ruka (Citrus medica var. Sarcodactylis),
Porijeklo: Istočna Azija
Ovaj citrus ne sadrži puno mesa i soka.
Voće, čiji oblik podsjeća na ruke koje se mole, popularno je kao
ponuda u budističkim zemljama.
Začinski neven (Tagetes
tenuifolia), Porijeklo: Srednja Amerika
Drugi neveni su poznati
kao mali smrdljivci u gredici. Listovi i pupoljci ovog soja imaju
citrusnu aromu koja se lijepo provlači kada se posipa po
salatama.
Puno crveno voće - slatko obećanje
Ljubičasti
kalabaš (Solanum lycopersicum, Purple Calabash), porijeklo
paradajiza sveukupno: Južna i Centralna Amerika
Za veliki mesnati
paradajuz, ljubičasti kalabaš ima iznenađujuće intenzivan ukus.
Zbog svoje često smeđe boje, prodaje se i kao čokoladni
paradajz.
Zapadna jagoda (Arbutus unedo), Porijeklo:
Mediteran
Koliko god plodovi ove biljke vrijeska izgledali
spektakularno, njihova kulinarska vrijednost je prilično umjerena.
Opisani su kao brašnasti i slatko-kiseli. U Portugalu se od njih
pravi voćna rakija Medronho.
Čudotvorna bobica
(Synsepalum dulcificum), Porijeklo: Gvineja
Male bobice sadrže
takozvani miraculin. Nema vlastitu aromu, ali mijenja percepciju
okusa, tako da limun, na primjer, nakon konzumiranja Synsepalum
dulcificum jedva da bude kiselkast.
Bobice i cvijeće kao
isklesani od strane umjetnika
Ussuri - lažna loza
(Ampelopsis glandulosa var. Brevipedunculata), porijeklo: istočna
Azija
Bobice ove vinove loze podsjećaju na ptičja jaja. Kada su
u pitanju njihove kulinarske kvalitete, mišljenja su različita:
jedni ih smatraju jestivim (ali bljutavim), drugi blago
otrovnima.
Borago (Borago officinalis), Porijeklo:
Mediteran
"Biljka krastavca" zapravo ima ukus krastavca.
Njegova aroma zaokružuje frankfurtski zeleni sos, dok sirup od
boražine oplemenjuje koktele sa džinom.
Vlasac (Allium
schoenoprasum), Porijeklo: Sjeverna Evropa, Amerika i Azija
Veličanstveni cvjetovi vlasca su
također jestivi. Imaju blaži ukus od cjevastih listova. Kada biljka
procvjeta, njena aroma se smanjuje.
Čudotvorni bijeli luk
(Allium paradoxum), porijeklo: Kavkaz
Nježna divlja biljka ima
okus poput divljeg bijelog luka. Unatoč svom nježnom rastu, smatra
se potencijalno invazivnom vrstom jer se može širiti poput
travnjaka.
Boje su poruke za životinje
Za fotografkinju Jennifer Markwirth, ovi albumi su projekat veoma blizak njenom srcu, koji će jednog dana možda postati njeno životno djelo: fotografski inventar svih jestivih biljaka na svijetu, koje je nazvala "flora obscura", skriveni biljni svijet. "Rečeno je da postoji najmanje 20.000 jestivih biljaka, neki izvori čak pretpostavljaju 60.000 ili mnogo više", kaže fotografkinja.
U međuvremenu je obradila oko 3000
cvjetova, krtola, pupoljaka, plodova, listova, korijena i sjemenki.
Ona se suprotstavlja lavini hrane sa naučnom pedantnošću.
Svako
ko stoji ispred njenih slika biće zadivljen bogatstvom i sjajem boja
koje je razvio biljni svet. Oplemenjivanje novih sorti je pomoglo
ogromno, ali biljke su bile jarke boje i prije nego što je prvi
čovjek ugrizao jabuku. Jer ono što nam izgleda lijepo i rasipno je
dio repertoara preživljavanja za biljke.
Boja je komunikacija.
Prije svega sa životinjama, ali sada i sa nama. Osnovne poruke su
"opraši me" ili "pojedi me".
“Intenzivne
boje su evolucijska strategija za biljke da upregnu životinje, koje
jedu plodove i raspršuju sjemenke s izmetom. Na ovaj način biljke
mogu osvojiti nova staništa“, kaže Dietrich Ober, direktor
Botaničkog instituta i Botaničke bašte Univerziteta u Kielu.
"Ptice, na primjer, vole crvenu boju. Bobice koje ovdje rastu i
koje ptice šire su stoga obično crvene, kao što su bobice drena. A
fuksije imaju ljubičaste cvjetove jer ih oprašuju kolibri u Južnoj
Americi.”
(stern)
(NovaSloboda.ba)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen