Sonntag, 26. Januar 2020

Zanimljivo: Snijeg, zabava ili obaveza?





Mirno leprša snijeg. Ali bijeli sjaj nije samo zabava.
Radnim danima od 19:00 do 20:00, a nedjeljom i državnim praznicima od 9:00 do 20:00, trotoari u Njemačkoj moraju biti bez snijega. Lopatanje je civilna obaveza - ponekad i o nekoliko puta dnevno, naime najkasnije u roku od sat vremena nakon prestanka padanja snijega.
Njemačka željeznica, Deutsche Bahn, mora se u vrijeme snijega i leda brinuti o 70000 skretnica, a samo 49000 njih ima grijanje.
Snijeg je također zagađen mikroplastikom - vrlo jako u Bavarskoj. Istraživači su tamo pronašli 154.000 čestica po litri snijega. U uzorcima snijega sa Arktika ima ih tek 14.400 po litri.
U sezoni 2018/19 u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj bilo je 36 nesreća sa lavinama.
Prema izvještaju Bavarske služba za upozorenja od lavine, te sezone su bili su pozivani tako često, kao nikada do sada: preko četiri milijuna poziva i klikova. To je više nego je u posljednjih pet zima zajedno.




Zimska zabava
Najveći snješko koji je ikada izgrađen bila je ustvari snješka, po imenu Olympia. Izgrađena je 2008. godine u američkoj državi Maine i bila je visoka 37,21 metra. Gume od kamione služile su kao dugmad od ogrtača.
U zimskim mjesecima sve manje ljudi gine, ili biva ozlijeđeno u saobraćaju na putevima. Iako je više automobilskih nesreća s materijalnom štetom, uglavnom voti se sigurnije i sporije, zbog zimskih uslova.
Najpopularniji sportovi na zimskom odmoru su zimsko planinarenje i alpsko skijanje, a slijede sankanje i skijaško trčanje.
Bijeli Božić je romantičan, ali rijedak, posebno u gradovima, što vrlo teško pada Nijemcima.
U posljednjih 68 godina pokrivač snijega od jednog centimetra ili više, tokom božićnih praznika desio se: 25 puta u Munchenu, 16 puta u Berlinu, 12 puta u Hamburgu, 11 puta u Frankfurtu, i samo 4 puta u Kelnu.
(Umschau)
(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen